Primăria municipiului Buzău a inaugurat, vineri, două monumente în fața Gării Buzău. Este vorba despre o locomotivă cu abur, Malaxa 1936 amplasată în rondul din fața Gării Buzău cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea primei căi ferate din zonă care lega Buzăul de Mărășești și de un al doilea monument amplasat în apropiere care certifică că Buzăul este cel mai mare oraș situat la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord traversat chiar pe locul ridicării monumentului de paralela de 45 de grade.

Inaugurarea celor două monumente a fost făcută în prezența președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Adrian Dupu, a parlamentarilor buzoieni Cristinel Romanescu, Lucian Romașcanu, Sorin Lazăr, Ionela Dobrică,  a președintelui Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, a reprezentanților  ai CFR Galați și a câtorva sute de buzoieni.

„Buzăul este unul din puținele orașe care se află de 150 de ani în elita țării din acest punct de vedere. Astăzi, din păcate, calea ferată din România este mult rămasă în urmă față de standardele europene și de nevoile țării ca și infrastructura rutieră. Vă dați seama ce impact uriaș ar fi avut o cale ferată modernă și o autostradă asupra Buzăului ca nod important de cale ferată și nod rutier. Cu atât mai mare apare meritul celor care conduc astăzi Buzăul, un Buzău prosper în care,  nu știu dacă multă lume cunoaște, 95% din banii care se strâng în trezorerie în dreptul Buzăului vin de la companii și doar 5 la sută de la populație. Ca să rămânem metaforic în domeniul căii ferate Constantin Toma este o locomotivă a cărei energie pozitivă atrage oameni, proiecte de dezvoltare și imprimă o viziune acestei zone. Pentru că traversăm, din păcate, o criză sanitară și una economică  dar pe lângă aceasta ne confruntăm cu o criză de viziune a acestei guvernări și vă spun că nu poți veni cu proiecte grandioase în 2030  când firmele românești au nevoie de ajutor acum.  Din păcate nu-l putem clona pe Tomiță dar putem folosi experiența dumnealui”, a spus președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.

La rândul său senatorul Lucian Romașcanu a apreciat realizările făcute la nivelul municipiului și județului Buzău în ultimii patru ani de mandat ai primarului Constantin Toma și ai președintelui Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

„Mă bucur să fiu și astăzi la un nou eveniment extrem de important care marchează încă un punct pe harta istorică a Buzăului. Nu voi vorbi despre calea ferată, nici nu mă prea pricep dar pot spune că în anii studenției mele am intrat și ieșit pe ușile astea aproape săptămânal. Am avut nevoie de un rege neamț care a pus bazele dezvoltării României și care, împreună cu clasa politică de atunci, trebuie să ne fie exemplu tuturor politicienilor de sacrificiu personal și de viață dedicată celor care i-au ales. Suntem locuitorii unui oraș cu o istorie de peste 1600 de ani. Suntem orașul care a avut una din primele episcopii ale țării, unul din primele colegii naționale, Hasdeul care are 153 de ani, prima cale ferată din zonă inaugurată acum 150 de ani. Asta trebuie să ne dea orgoliul de a face cunoscute aceste lucruri și acest orgoliu fără dedicație nu ar face foarte mult și pentru asta îi sunt recunoscător domnului Toma și echipei lui care nu au avut în plan doar străzi și administrație ci și recuperarea culturală a ceea ce înseamnă municipiul Buzău. Împreună cu Consiliul Județean printr-o bună colaborare între domnii Toma și Neagu am reușit aducerea bustului avocatului Stănescu și amplasarea sa în Cimitirul Dumbrava. Sunt foarte multe lucruri bune realizate în Buzău, mulțumesc domnilor Toma și Neagu și sper să îi avem încă patru ani alături de noi pentru că sunt multe alte lucruri de făcut”, a spus Lucian Romașcanu.

Președintele Consiliului Județean Buzău a apreciat și el amplasarea monumentului din fața Gării Buzău spunând că este o lecție de istorie necesară pentru a duce mai departe dezvoltarea Buzăului.

„Sunt un om norocos pentru că lucrurile importante s-au spus. Vreau să mulțumesc consiliului local și domnului Toma pentru ce au realizat nu numai aici ci în tot municipiul Buzău. Ceea ce avem aici astăzi este o lecție de istorie pentru că în aceste locuri, au trecut oameni care au marcat existența noastră, istoria României și a municipiului Buzău. De la Caragiale și mulți alții care ne-au făcut cunoscuți pe noi buzoienii pretutindeni. Practic trebuie să mulțumesc la toată lumea pentru că cei tineri vor putea avea ocazia să știe istoria județului și a  municipiului, să știe tradițiile noastre și așa vom putea duce mai departe dezvoltarea județului Buzău. Și chiar dacă domnul senator făcea referire la o bună colaborare a mea cu domnul Toma eu cred că de fapt putem duce acest județ mai departe numai printr-o colaborare a tuturor buzoienilor”

 

Ideea amplasării locomotivei în fața gării Buzău i-a fost insuflată primarului Constantin Toma anul trecut, de către un văr de-al său care a și reușit să facă rost de locomotiva construită în 1936 pentru a marca 150 de ani de la inaugurarea primei căi ferate din zonă.

„Un moment al istoriei municipiului Buzău. Anul trecut domnul inginer Ștefan Mihai , varul meu care m-a determinat să mă fac inginer și care a murit între timp mi-a spus că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la prima cale ferată din Buzău și că ar trebui făcut ceva. Pe la sfârșitul lui iulie m-a chemat urgent la gară și adusese această locomotivă pe roți de la Galați chiar aici pe peron. De atunci și până astăzi împreună cu ceferiștii de la Buzău și Galați am lucrat pentru realizarea acestui monument istoric pe care îl inaugurăm astăzi”, a spus Constantin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.