Vizitatorii Muzeului Județean Buzău vor putea, timp de o lună, să viziteze prima expoziție virtuală 3D organizată cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.

Expoziția deschisă publicului joi dimineață, se numește „Dacica 3D” și face parte din programul național „VReau la muzeu”, ce presupune colaborarea cu mai multe muzee din țară, unde vor fi expuse modelele 3D ale bunurilor culturale aparținând colecțiilor de bază ale muzeelor participante.

„Suntem parteneri activi ai unui proiect de succes inițiat și dezvoltat de colegii din Zalău cu care avem o colaborare foarte bună. Le mulțumim că suntem primul muzeu pe plan național unde se lansează acest concept. Este o premieră de a prezenta pe baza unor ochelari VR exponate ale secției de arheologie. Elementul de noutate este dat de posibilitatea interacțiunii vizitatorilor cu exponatele pe care le pot ridica, apropia sau roti, lucru care niciodată nu se va putea realiza într-o expoziție clasică ca vizitatorii să interacționeze cu obiectele de patrimoniu”, a spus managerul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.


Expoziția virtuală a fost creată pe baza exponatelor din secția de arheologie a Muzeului Județean Buzău care au fost puse la dispoziția specialiștilor de la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău aceștia, realizând modelele 3D. Piesele de patrimoniu, scanate fotogrammetric și modelate 3D,  sunt prezentate într-o sală de expoziții creată printr-o aplicație de realitate virtuală iar vizitatorul are posibilitatea să intre virtual în această sală unde, cu ajutorul unui controller, poate interacționa cu piesele expuse. Astfel piesele pot fi ridicate de pe soclurile care sunt expuse se pot roti, apropia, răsturna În timp ce pe fundalul sonor sunt prezentate date despre exponat.

Vizitatorii care vor ajunge în ziua vernisajului expoziției la muzeu vor putea beneficia suplimentar și de o călătorie virtuală cu trăsura pe străzile orașului Zalău de la începutul secolului XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.