Muzeul Județean Buzău expune până la începutul lunii iunie 49 de surimonouri originale japoneze executate de artiști japonezi celebri între anii 1790 și 1830. Expoziția „Capodopere ale surimonoului japonez-Frumusețea ascunsă” este o premieră pentru România și este realizată în colaborare Art Expo SIA din Lituania aflată la a doua colaborare cu Muzeul Județean Buzău după ce în anul 2021 a adus la Buzău opere originale ale lui Salvador Dali

„Felicit Muzeul Județean Buzău pentru ocazia de a ne aduce în premieră  pentru România și implicit pentru Buzău aceste opera de artă realizate de artiștii japonezi. Iată că  după expoziția de anul trecut când am avut ocazia să vedem la Buzău opera ale celebrului Salvador Dali, avem parte de o nouă premieră națională. Sunt lucruri senzaționale care se petrec  datorită relațiilor interumane  dintre conducerea Muzeului Județean și reprezentanții Art Expo SIA din Letonia și nu pot decât să mă bucur că muzeul din Buzău oferă această oportunitate”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu.

Potrivit Wikipedia surimono reprezintă un gen de tipărire japoneză în lemn realizată pe o perioada scurtă de timp între anii 1790-1830, un produs unic făcut special pentru publicul educat de literați din Japonia.

„Este cea de 96 expoziție a Art Expo SIA din Lituania și prezintă pentru prima data publicului din România o serie de 49 de surimonouri originale japoneze alături de fotografii macro făcute special pentru a observa mai bine detaliile mai puțin vizibile ale acestui tip de artă. Pentru folosirea acestor surimonouri au fost folosiți doar pigmenți naturali și pulberi de metale scumpe precum aur și argint și au fost create de cei mai importanți artiști ai Japoniei acelor vremuri. Numărul acestor opera de artă la nivel Mondial este extrem de redus și drept urmare  sunt foarte multe muze care acceptă să expună copii și chiar copii ale copiilor care evident nu mai pot fi atât de detaliate ca cele originale. În Japonia chiar, la Tokio  fost realizată o astfel de expoziție în urmă cu 4 ani în care au fost prezentate doar 29 de surimonouri originale”, a declarat Vasilii Chesauri curatorul Art Expo SIA.

Expoziția „Capodopere ale surimonoului japonez-Frumusețea ascunsă” poate fi  vizitată la Muzeul Județean Buzău până pe data de 5 iunie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.