Vin puțin dar de calitate. Seceta cu care ne confruntăm de două luni de zile este mană cerească pentru viticultorii din județul Buzău. Pentru struguri, lipsa precipitațiilor înseamnă un aport mai mare de zahăr care se traduce într-un vin de bună calitate.
”Vinul va fi unul de calitate, pentru că pe fondul lipsei ploilor, strugurii au avut capacitatea sa acumuleze zahăr, ceea ce va aduce un plus de calitate vinului”, a explicat directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
Dincolo de calitatea vinului, anul este unul extrem de prost pentru producătorii din cea mai importantă zonă viticolă a Buzăului. La Breaza şi Pietroasele, acolo unde grindina a făcut prăpăd în vară, recoltele sunt extrem de proaste. De pe sute de hectare cultivate cu viţă de vie, viticultorii abia au reuşit să adune câţiva saci cu struguri. De exemplu, la Breaza, aproape 700 de hectare au fost compromise în procent de 90 la sută, de piatră şi de făinare. Ce a scăpat de furia naturii şi de dăunători, e prea puţin pentru ca oamenii să se poată gândi la profit.
”Producția de struguri de anul acesta este afectată de grindina care a căzut în vară, producția fiind între 700 kg până la 2500 kg/ha în zona Pietroasele-Breaza. În restul zonelor unde condiâiile meteorologice au fost acceptabile, producția se ridică și la 7-8-9000 de kilograme la hectar”, a adăugat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
În ce privește preţul strugurilor, acesta este departe de a-i mulțumi pe viticultori. Şanse mai mari să scoată un ban din vânzarea rodului viilor o au doar cei cu struguri de masă, al căror preţ ajunge până la 2,5-3 lei kilogramul pe piaţă.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.