Cristi BIGIU si Emanoil NEAGU

Noua maternitate ar putea fi deschisă pentru buzoieni spre sfârșitul verii anului 2014. Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a declarat, marți, că cea mai nouă unitate spitalicească din județ mai are nevoie doar de dotarea cu aparatură medicală și de câteva avize pe care nu se pune problema să nu le obțină, dat fiind că este vorba despre o clădire nouă proiectată în mod expres pentru actul medical.
„Am întocmit deja caietele de sarcini pentru aparatura medicală necesară deschiderii noii maternități și valoarea se ridică undeva la aproape 3 milioane de euro. Caietele de sarcini vor pleca într-o săptămână către aprobare la ANRMAP și după aceea nu mai rămâne decât să deschidem licitația pentru achiziția tehnicii necesare”,a declarat președintele Consiliului Județean Cristi Bîgiu.
Singura problema care ar mai trebui rezolvată este cea a banilor pentru achiziția aparaturii. Anul trecut, Guvernul a alocat o sumă din care a fost cumpărată deja o parte din necesarul aparaturii medicale, însă banii sunt insuficienți, motiv pentru care președintele Consiliului Județean va face în continuare demersuri pe lângă factorii de decizie de la nivelul Executivului pentru alocarea de noi fonduri. Dacă la nivelul Guvernului nu vor fi găsite fonduri există un plan de rezervă.
„Sperăm ca Guvernul să ne sprijine în continuare dar dacă acest lucru nu se va întâmpla avem posibilitatea contractării unui credit și chiar avem avizul de principiu a două bănci. Chiar și așa, dacă se va alege varianta împrumutului va trebui făcută o licitație pentru a se alege creditul cel mai avantajos ”, a declarat președintele Consiliului Județean Cristi Bîgiu.
Și deschiderea noii maternități nu este unicul proiect al Consiliului Județean ce vizează sănătatea. Pentru a demonstra că sănătatea buzoienilor este pe primul loc în preocupările administrației județene, președintele Consiliului Județean a făcut publice și alte proiecte ce vizează unitățile spitalicești din județ.
După ce ambulatoriul Spitalului Județean a fost reabilitat anul trecut, în 2014, tot cu fonduri europene, va fi reabilitată termic întreaga clădire a celei mai mari unități spitalicești din județ. Pe lângă aceasta, Consiliul Județean va aloca 50.000 de lei alături de Centrul de Dializă IHS pentru realizarea unui foraj care să asigure independenta din punct de vedere al alimentării cu apă a Spitalului Județean și a Centrului de Dializă. Totodată, la nivelul Spitalului Județean Buzău se ia în calcul extinderea Unității de Primire Urgențe care se află deocamdată în fază de proiect și pentru care se caută finanțare.
Nu în ultimul rând, fostul spital de Pârscov urmează a fi redeschis în luna mai ca un centru de permanență aflat în subordinea Spitalului Județean după ce administrația județeană va aloca bani pentru igienizarea si repararea clădirii.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.