Noul Cod Civil, intrat în vigoare de la 1 octombrie, impune jurnaliștilor o serie de restricții legate de respectarea vieții private. Noile măsuri sunt extrem de restrictive și pot impiedica, perfect legal, un jurnalist șă își facă treaba pentru buna informare a cititorilor.
Chiar dacă legile europene prevăd ca informațiile sau imaginile care servesc interesului public nu contravin dreptului unei persoane publice la propria imagine, noul Cod Civil vine cu o serie de îngrădiri menite să îi protejeze și mai mult pe cei aflați în funcții publice. Astfel, imaginea unei persoane publice nu va mai putea fi folosită fără acordul său chiar dacă ea este făcută într-un spațiu public. Prin urmare, dacă un ales sau un funcționar public se prezintă la locul de muncă în stare de ebrietate sau într-o ținută necorespunzătore, imaginea respectivă nu va putea fi utilizată decât cu acordul său. De asemenea, noul Cod Civil interzice fotografierea vilelor sau a mașinilor de lux chiar dacă în discuție se află dobândirea lor pe căi mai puțin legale. În toate din aceste cazuri jurnalistul poate fi acționat în justiție unde, dacă judecătorul va considera că se face vinovat de încălcarea noului Cod Civil, va trebui să plătească după bunul plac al celui care se simte lezat de materialele apărute fără acordul său.
Noile prevederi au fost concepute pentru a apăra dreptul la viaţa privată ‎şi la propria imagine, dar impun serioase restricții jurnalistului care documentează un subiect. ‎
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.