Fotbalul în sală nu stârnește atâtea pasiuni precum cel jucat “11 contra 11”, pe iarbă. Și nici măcar atât cât ar face-o handbalul sau rugby-ul, alte două sporturi cu tradiție în micul nostru orășel de provincie. E totuși un personaj în fotbalul buzoian care nu se mulțumește să fie trecut la „și alții”. A țintit mereu topurile competițiilor în care a fost angrenat ca jucător sau conducător, n-a avut succesul la care, probabil, a visat în adolescență, dar a avut o voce cu un mesaj puternic. Iulian e fratele mai mare al familiei Trăsnea, pentru că nici Marius n-a stat prea departe de ligile a 4-a sau a 5-a din județ. Deja le spui numele de familie și faci legătura cu sângele fierbinte al cartierului Dorobanți și ADN-ul sârbarilor ce s-au stabilit în perimetrul străzilor Gârlași-Primăverii-Luceafărului-Victoriei. Niciunul dintre ei n-a dat vreun gol care să fi intrat în istorie ca fiind decisiv în realizarea vreunui obiectiv măreț, dar când s-au apucat să vorbească s-a făcut liniște. Cu idei clare și simple, cu suflet mare și dorință de a ajuta sportul prin implicare directă, prin acțiune, fără ședințe inutile și teze complicate.
Trecut deja de 50 și de ani, Iulian e perceput și azi drept unul dintre nebunii care se luptă cu morile de vânt din fotbal, din sportul buzoian. Are deja ani buni în spate de când a părăsit peisajul Diviziei D și a înființat trupa de futsal de la Luceafărul. La începuturi a obținut oarece sprijin din partea autorităților locale. Există procedura aceea complicată prin care se pot depune dosare/cereri de finanțare către Primărie sau Consiliul Județean, cu proiecte, cu dovezi că activitatea pe care o desfășoară aceste cluburi este făcută cu localnici și pentru localnici, tot felul de asemenea criterii greu de cuantificat pentru oamenii care populează tribunele arenelor sportive. Politicienii locali au pâinea și cuțitul, iar dacă dintr-un sector se pot vedea oarece avantaje, atunci semnătura vine ușor lângă ștampila “APROBAT”.
Luceafărul Buzău se pregătește pentru un al doilea sezon consecutiv de Superligă. Anul trecut, ca nou-promovată, a terminat pe locul 5 din opt echipe, dar în play-out și-a demontat realmente toate cele trei adversare învingându-le în toate cele șase meciuri ale turneului final. Mult mai bine s-a descurcat în Cupa României unde a ajuns în semifinale, dar aici a întâlnit super-echipa din Miercurea Ciuc și visul disputării unei finale s-a destrămat. Acum, la doar o săptămână de la debutul noului sezon competițional, Iulian Trăsnea a vrut să spună publicului de la noi care sunt planurile de viitor ale clubului său.
Reporter: Anul trecut, tot prin vară, vorbeam despre bani, mai exact despre lipsa lor. Urma să jucați în Superligă, dar finanțarea nu se vedea deloc, din nici-o direcție. Acum s-a schimbat ceva?
Trăsnea: Din păcate, tot de aceleași probleme ne lovim și acum… Banii sunt putini, scot eu ceva din bugetul familiei, mai avem câțiva sponsori care ne ajută, dar suntem pe minus cu vreo 20 de mii de euro pentru a rezista până la iarnă. Am depus toată documentația pentru o finanțare publică de la Primărie și CJ, dar totul se va decide pe la jumătatea lunii viitoare, atunci când noi vom fi jucat deja trei meciuri de campionat, două dintre ele chiar urmând a fi televizate!
Reporter: Țin minte că în primul an de mandat al actualului primar banii ajungeau la cluburi mult mai ușor. Era procedura mai simplă sau sportul nu mai e azi o prioritate pentru oamenii politici din Buzău?
Trăsnea: Nu știu și nici nu vreau să fiu preocupat de așa ceva. Avem un lot de 15 jucători legitimați, din care 12 înseamnă baza pentru fiecare meci în parte, deși sunt deplasări unde mergem doar cu 9 sau 10 oameni. Facem economii de unde putem și încercăm să supraviețuim cu minimum de condiții. Din cei 12 oameni de nădejde 100% și disponibili la orice oră pentru jocuri (fără cazurile mai deosebite care pot apărea în familiile noastre), cinci dintre băieți sunt buzoieni. Deci aproape jumătate din echipă e alcătuită din localnici. Fotbalul nostru e simplu, e frumos și spectaculos. Ne disputăm meciurile în Sala Sporturilor în fața unui public buzoian. Suntem pe locul 5 în România, în condițiile în care echipe clasate înaintea noastră au avut bugete chiar și de 4-5 ori mai mari. Mi-e și frică să mă gândesc ce jucători am putea legitima și ce performanțe am face dacă am atinge măcar jumătate din banii lor, adică un 50-60 de mii de euro pe an!
Reporter: Ați schimbat antrenorul acum, deci și de aici ați făcut economii.
Trăsnea: Nu cine știe ce, dar am preferat să lucrăm cu Radu Burciu. El vă continua să joace și în teren, știe totul despre acest fenomen, iar încrederea pe care i-am acordat-o este totală și necondiționată de atingerea vreunui obiectiv anume. Știm exact ce putem, știm unde ne situăm în fotbalul de sală românesc și ce putem realiza la nivel de performanțe. Trebuie să înțeleagă toată lumea unde solicităm ajutor că nu suntem o trupă de mercenari! Avem contracte/indemnizații de 600 de lei pe lună și 2-400 de lei prime de victorie. Noi putem supraviețui și ne putem bate la titlul de campioni doar cu banii care se plătesc pentru un singur contract de la handbal! Știu, suntem copilul rebel și nebun al sportului buzoian, dar nu vreau să fim și săracul care mănâncă doar pâine cu sare și visează cai verzi pe pereți! Vreau să ne respectăm băieții care apără culorile Buzăului, să-i răsplătim pentru efoturile lor și pentru performanțele pe care le obțin, vreau să se vorbească cu respect și admirație despre Luceafărul și vreau ca sportivii de top din Superligă să-și dorească să vină în familia buzoiană pe care am construit-o aici!
Reporter: Spre rușinea mea nu am asistat la niciunul dintre meciurile voastre de până acum… Aveți suporteri în Sala Sporturilor?
Trăsnea: Da, e publicul nostru, sunt oamenii cu care ne cunoaștem pe nume și care ne încarcă cu energia lor. Pentru a-i fideliza, dar și pentru a atrage alții noi, vom organiza tombole și concursuri pentru cei aflați în tribune. Precizez că intrarea la meciuri este liberă, dar în condițiile de restricții ale pandemiei care ne-a schimbat viețile în ultimii doi ani. Revin la tombole și la premii. Mingi, tricouri, echipamente sportive. Totul prin fondurile venite de la FRF pentru atragerea de fani și care nu pot fi accesate decât cu acest scop.
Reporter: Noi vă ajutăm cu popularizarea sportului pe care îl practicați, vă facilităm cumva accesul la inimile suporterilor din oraș și încercăm să sensibilizăm împreună oamenii de decizie din autoritățile locale. Iar pentru rezultatele voastre ne vom bucura împreună cu toți ceilalți buzoieni.
Trăsnea: Așa să ne ajute Dumnezeu!
Prima etapă la Timișoara, în 7 septembrie de la ora 18.00, meci televizat la nivel national, apoi o dată liberă, iar în etapa a 3-a, din nou în direct la TV, acasă cu Odorheiul. Hai băieții! Forța să fie cu voi!
Giorgio Ivan/Marian Durlea
[…] Citeste tot articolul […]