Farmaciștii buzoieni așteaptă cu sufletul la gură o rectificare bugetară, după ce banii de la Casa de Asigurări destinați eliberării medicamentelor compensate și gratuite s-au epuizat.

În acest moment, farmaciștii eliberează tratamente în regim special ”pe barba lor”, în speranța că într-un viitor foarte apropiat Guvernul va opera o rectificare bugetară iar banii vor ajunge în teritoriu. În caz contrar, halatele albe din farmacii spun că situația ar putea deveni dramatică iar onorarea rețetelor roz ar putea fi refuzată. ”Nici nu pot să mă gândesc că nu o să vină
rectificarea bugetară. Dacă rectificarea nu vine, rețetele pe care le-am eliberat nu vor fi primite la Casă și probabil farmaciile vor elibera și luna viitoare, să vedem cum o să fie cu rectificarea, și probabil că după aceea vom sista, pentru că nu e cale. Ei nu ne vor primi rețetele decât în limita bugetului pe care îl au. Pentru iulie au fost 41 de miliarde în condițiile în care noi, lună de lună, consumăm 60-70 de miliarde de lei vechi pentru medicamente compensate și gratuite. Distribuitorii ne presează și ei mereu pentru că noi suntem cu plățile la 300 de zile”, a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor Buzău, Jeni Simache.

Vestea și mai proastă este că și banii pentru tratamentele diabeticilor, bolnavilor de TBC și cancer s-au epuizat. ”La diabetul oral, insuline, diabet mixt și oncologie, bugetul acordat a fost consumat din iunie dar se așteaptă o rectificare de buget la toate programele naționale de sănătate și la medicamentele compensate și gratuite care să ajungă pentru lunile următoare” a declarat Simona Anghel, jurist in cadrul Casei de Asigurari de Sănătate.

 Singurul lucru bun este că pacienții nu simt deocamdată problemele financiare cu care se confruntă Casa de Asigurări de Sănătate și farmaciile, majoritatea unităților de acest gen eliberând încă medicamente compensate și gratuite, în speranța că până la urmă, banii vor ajunge în terioriu.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.