Ajutoare sociale mai puţine pentru buzoieni. Departe de a se fi îmbogăţit peste noapte, peste trei mii de persoane nu au mai primit în acest an sprijin financiar de la stat, după ce plata ajutoarelor sociale a trecut din curtea primăriilor la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale. Oficialii spun că odată cu preluarea plăţilor la o singură autoritate dosarele au putut fi verificate mult mai uşor, astfel încât orice neconcordanţă din declaraţiile beneficiarilor din anii trecuţi a putut fi depistată mai uşor.
În decembrie anul trecut, au beneficiat de ajutoare de la stat peste 11 mii o sută de buzoieni cărora le-a fost achitată suma totală de aproape două milioane de lei. În iunie, anul acesta, numărul beneficiarilor de ajutoare a fost sensibil mai mic, ajungând la aproape 8100. În iulie, numărul beneficiarilor a scăzut şi mai mult-7995.
Oficialii de la Prestaţii Sociale au identificat şi alte cauze care au dus la scăderea numărului de beneficiari de ajutoare sociale, reducere care practic înseamnă economii la bugetul de stat. Pe de o parte, eventualii beneficiari nu au mai mers la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a-şi ridica adeverinţele prin care se arată că nu au refuzat un loc de muncă. Pe de altă parte, mulţi dintre cei care ar putea beneficia de ceva bănuţi de la stat au refuzat să efectueze orele de muncă în folosul comunităţii şi atunci le-a fost sistat ajutorul. Conducerea AJOFM Buzău susţine că într-adevăr la sediul instituţiei s-au prezentat în ultimele luni mult mai puţini cetăţeni care să solicite adeverinţa pentru venitul minim garantat. Directorul Valeriu Dimciu susține că cel mai probabil posibilii beneficiari de ajutoare de la stat au preferat să lucreze ca zilieri în agricultură și nu au mai cheltuit banii pe drum, până la Buzău, urmând ca din toamnă ei să-și reactualizeze dosarele.
În județul Buzău, cei mai mulţi beneficiari de ajutor social sunt în localităţile Vipereşti şi Râmnicelu.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.