religie
Profesoara de matematică, Monica Mocanu, care predă la un liceu tehnologic din Buzău a făcut valuri după ce a solicitat CNA să retragă recomandarea pe care a făcut-o posturilor TV de a difuza spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, susţinând că mesajul de la final, potrivit căruia ora s-ar desfiinţa dacă nu se înscriu copii, este „fals factual şi manipulator”.
„Vă sesizez în regim de urgenţă o situaţie referitoare la spotul promoţional transmis pe TVR1 în seara zilei de 4 martie 2015 (la finalul emisiunii «Vorbeşte liber», aprox ora 21.50) în campania pe care aţi recomandat-o spre a fi difuzată în această perioadă referitoare la ora de religie. Mesajul textual de la finalul spotului este «înscrie-ţi copilul până la 6 martie la ora de religie sau ora se va desfiinţa». Mesajul este fals factual şi manipulator. În primul rând pentru că ora de religie va fi în continuare în oferta obligatorie a şcolilor, conform Constituţiei României şi Legii educaţiei naţionale. În plus, nu doar că informaţia falsă induce în eroare publicul într-o chestiune sensibilă, dar manipulează în interesul particular al unei părţi implicate, nerespectând în felul ăsta codul de reglementare al conţinutului audiovizual pe care dvs îl aplicaţi în această cauză (articolul 141 din regulamentul CNA care permite campaniile noncomerciale)”, a scris, pe contul său de pe o reţea de socializare, profesoara Monica Mocanu.
În acest context, cadrul didactic a solicitat CNA luarea unei poziţii şi retragerea recomandării adresate televiziunilor pentru această campanie, „în condiţiile în care asociaţia «Părinţi pentru ora de religie» utilizează abuziv încrederea dvs”.
La începutul acestei săptămâni, CNA a decis să recomande televiziunilor să difuzeze trei spoturi de promovare a orei de religie în şcoli, între care se numără şi un clip în care înscrierea la această materie este susţinută de personalităţi precum Dan Puric, Elisabeta Lipă, Gabriela Adameşteanu şi Connect-R.
Aceasta după ce în luna noiembrie a anului trecut, Curtea Constituţională a decis, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale privind obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută de cei care vor să studieze disciplina. CC arăta, în motivarea deciziei, că oferta educaţională pentru această disciplină este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie. Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menţinut statutul orei de religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere. Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci când va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, în 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.