Obiectivele de cult și instituțiile de cultură nu sunt pregătite în cazul producerii unor situații de urgență cauzate de incendii sau calamități naturale. Concluzia se poate desprinde din raportul prezentat, astăzi, conducerii județului Buzău de catre prim-adjunctul șefului ISU Buzău, colonelul Dan Manciulea, care a enumerat o serie de probleme constatate în urma verificărilor a 79 de obiective de cult și 69 de obiective de cultură.
Conform raportului, la cele 79 de biserici, mănăstiri, depozite de carte religioasă sau muzee cu caracter religios au fost constatate peste 100 de defecțiuni. Dintre acestea, 20 au fost remediate pe loc, în cazul a 47 de constatări au fost dispuse măsuri pentru remediere și în 32 de cazuri au fost dictate sancțiuni doar sub formă de avertismente.
Printre neregulile constatate se numără instalații de tip paratrăsnet defecte la 7 biserici, neasigurarea cu mijloace de intervenție la 6 biserici, conductori electrici pozați pe materiale combustibile, doze electrice fără capace sa siguranțe electrice supradimensionate. Totodată, în cazul exercițiilor de evacuare ce au avut loc la majoritatea bisericilor controlate pompierii au constatat că nu sunt fixate locurile de întâlnire iar timpul de evacuare este mult peste limita admisă.
Nici în cazul obiectivelor de cultură lucrurile nu stau cu mult mai bine. La cele 69 de unități controlate au fost depistate o serie de nereguli care, oricând, pot duce la producerea unor pagube materiale importante dacă nu și la adevărate tragedii. După verificarea a 69 de unități au fost dictate 26 de avertismente și au fost organizate mai multe exerciții și activități de informare pentru ca cei ce lucrează în aceste spații să știe cum trebuie să acționeze în caz de pericol.
Printre neregulile constatate la obiectivele de cultură se numără de asemenea instalațiile de tip paratrăsnet defecte, conductorii electrici pozați pe materiale ușor combustibile dar și nealimentarea cu apă a hidranților sau numărul insuficient de stingătoare ori lipsa iluminatului de siguranță.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.