imagine de arhivă
Ne mirăm atunci când avem rezultatele dezastruase la bacalaureat, însă rămânem muţi de uimire când constatăm că nici mulţi dintre oamenii de la catedră nu sunt mai bine pregătiţi. Dezastrul din învăţământ se poate traduce şi prin rezultatele obţinute de dascăli la examenul de definitivat din acest an. Avem profesori şi învăţători care nu au reuşit nici măcar un 5 la acest examen, în timp ce nota minimă care le-ar fi asigurat promovarea testării este 7.00.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Buzău, Paula Mihai, din 105 candidaţi care au predat lucrările, unul a avut între 2.00 şi 2.99, 3 candidaţi între 3.00 şi 3.99 iar 10 au fost notaţi cu note între 4.00 şi 4.99. Alţi 8 dascăli au primit între 5.00-5.99, 14 între 6.00 şi 6.99, 41 între 7.00 şi 7.99 în timp ce între 8.00-8.00 au primit 20 de profesori ori învăţători. În judeţul Buzău, nici un candidat la definitivat nu a obţinut nota maximă, 8 note fiind cuprinse între 9.00 şi 9.70.
Cel mai prost rezultat a fost obţinut de un profesor de matematică ce preda la şcoala din localitatea Cislău dar mai sunt şi alţi profesori, cu note ruşinoase. De pildă, fosta handbalistă de la HCM Buzău, Daniela Branişte, profesor de sport la Liceul cu Program Sportiv, care a fost notată cu 4 la examenul de definitivat.
Chiar şi aşa, oficialii din Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău spun că rezultatele nu sunt foarte proaste iar cei care au avut note slabe poate au fost în ziua lor proastă. Pe de altă parte, un adevăr crunt este acela că din cauza proastei salarizări din învăţământ, multe din „vârfurile” din facultăţi nu mai aleg această profesie, ci preferă să se orienteze către locuri de muncă mult mai bine apreciate din punct de vedere al banilor.
« Aceşti oameni nu au decât doi-trei ani în învăţământ, poate că lipsa cunoştinelor de metodică pe care le-au acumulat în facultate a condus la aceste rezultate. Sunt şi absolvenţi cu note foarte bune. N-ar trebui să neglijăm că învăţământul nu mai e atractiv, vârfurile din facultăţi nu se înreaptă către învăţământ din cauza salariilor proaste, poate că sistemul ar trebui să suporte şi îmbunătăţiri. În plus, se poate spune şi că acest candidat cu 3 sau 4 să fi fost într-una din zilele proaste să nu se fi putut concentra sau se poate să fie unul care să se exprime foarte bine la clasă, mai bine decît o face pe hârtie ori mai există şi varianta ca un absolvent de 4 la definitivat să scoată elev de nota 4”, a declarat azi inspectorul şcolart general adjunct Geta Burducea din cadrul IŞJ Buzău.
Cea mai mare notă este a unui dascăl care a fost notat cu 9.7 la educaţie fizică.
Dascălii nemulţumiţi de notele primite la definitivat pot depune contestaţii până mâine iar rezultatele finale vor fi afişate pe 26 iulie. In cazul în care nici după recorectarea lucării, profesorii şi învăţătorii nu vor fi promovaţi, vor mai avea o şansă anul viitor. Dacă şi atunci vor luia note sub 7, ei vor trebui să se retragă din învăţământ.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.