Șoferii care au fost nevoiți să plătească taxa de primă înmatriculare și-ar putea primi banii înapoi fără a mai apela la instanță. În ultimii ani, magistrații buzoieni au fost de-a dreptul sufocați de procesele pentru restituirea taxei auto și tocmai de aceea Guvernul a avansat ieri ideea unei măsuri menite să vină atât în sprijinul plătitorilor de taxe cât și al judecătorilor. Un act normativ care ar putea să permită șoferilor recuperarea taxei auto fără a mai trece pe la tribunal va fi adoptat în perioada următoare iar asta nu poate decât să-i bucure deopotrivă atât pe șoferi cât și pe judecători care aveau dosare programate în aceste cauze până în anul 2013.
Numai la Tribunalul Buzău, de la începutul anului au fost înregistrate peste 1400 de astfel de cauze iar unele din ele au primit termene abia anul viitor în ciuda numărului mare de complete specializate pe această speță.
„Tribunalul Buzău a înființat un număr de 8 complete specializate în soluționarea de astfel de cereri în timp ce judecătorii secției a doua civile de contencios administrativ fiscal s-au ocupat, apropape în exclusivitate, doar de aceste dosare”, a declarat judecătorul Valentin Barbu, vicepreședintele Tribunalului Buzău.
Conform declarațiilor premierului Victor Ponta, noul act normativ este menit să vină atât în sprijinul cetățenilor care nu vor mai trebui să aștepte luni bune prin tribunale o decizie favorabilă dar și să decongestioneze instanțele sufocate de atâtea dosare.
„Din punctul de vedere al instanțelor judecătorești o astfel de ordonanță ar fi benefică atât pentru cetățeni care ar fi scutiți de consumul de timp și de cheltuielile judiciare cât și pentru instanțe care, degrevate de aceste dosare, se vor putea concentra pe soluționarea celorlalte procese”, consideră judecătorul Valentin Barbu, vicepreședintele Tribunalului Buzău.
Așa se face că, după anunțul premierului de ieri toată lumea așteaptă noul act normativ care să simplifice destul de mult procedura de recuperare a taxei de primă înmatriculare. Nu se știe clar la acest moment cum vor sta lucrurile însă cel mai probabil taxa de primă înmatriculare plătită de proprietarii de mașini second-hand va putea fi recuperată din același loc unde a fost plătită respectiv de la direcțiile de finanțe.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.