Funeriu. Un tip care ne arată că poate (foto: caricaturizaharia.blogspot.com)

Gestul prelungirii „peste noapte” cu o zi a vacanţei de primăvară a elevilor din învăţământul preuniversitar, pare să se înscrie în seria acţiunilor amatoriste ale celor care conduc Educaţia din România. Direcţiunile şcolilor din judeţ au aflat din comunicatele centrale despre faptul că astăzi, a treia zi de Paşti, este zi liberă, deşi intraseră în vacanţă cu „chemarea” de a se întoarce la şcoală în zorii aceastei dimineţi.

Situaţia de confuzie pe tema vacanţei de primăvară este generată de neclaritatea contractelor de muncă negociate la nivel de sindicate şi inspectorate şcolare judeţene, fapt de care profită angajatorul, în pofida derutei din rândul partenerilor sociali. Astfel, pe 21 aprilie a.c., ministrul Educației, Daniel Petru Funeriu, a semnat un Ordin prin care vacanța Paști se prelungește cu o zi. Conform „fundamentării deciziei inițiate de Secretariatul de stat pentru învățământ preuniversitar”, ordinul ministerial este determinat de:

„…concomitența Sărbătorilor Pascale în lumea creștină și de faptul că, în săptămâna de vacanță care a premers Sfintelor Paști, un număr mare de elevi a fost angrenat în olimpiadele şcolare pe discipline. S-a considerat că, în aceste circumstanțe, o zi suplimentară de odihnă este binevenită. Ordinul de ministru a fost semnat după consultarea organizațiilor sindicale din învățământul preuniversitar. Acestea și-au exprimat susținerea față de inițiativa  Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Recuperarea materiei aferente zilei de marți 26 aprilie se va realiza în mod intensiv, începând cu data de 27 aprilie 2011 și până la finalul semestrului. Directorii de școli vor asigura recuperarea integrală a materiei.”

Contrar oportunităţii cu care reprezentantul guvernamental foloseşte indecizia centrală a federaţiilor sindicale din învăţământ, la nivel local fuseseră semnate, cu mult înainte de 21 aprilie a.c., acte negociate care stipulau, printre alte drepturi referitoare la zilele libere, şi a treia zi de Paşti. Conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivelul Învăţământului Preuniversitar (CCMUNIP), negociat de sindicatele din domeniu, a doua şi a treia zi de Paşti sunt zile nelucrătoare, lucru stabilit înainte de intervenţia ministrului, citată mai sus. Aşa cum arată extrasul din CCMUIP, „a doua zi şi a treia zi de Paşti” sunt considerate zile nelucrătoare.

În consecinţă, indiferenţi de deciziile mai sus semnalate, elevii se bucură de încă o zi de vacanţă, adăugată pe criterii inevitabil catalogabile ca populiste. Un ordin ministerial din septembrie 2010 stipula cu totul alte date ale anului şcolar şi, din perspective critice guvernamentale, deserori s-a invocat „abuzul” de vacanţe din sistem.

Vom reveni cu abordări din „lumea creștină” pretextată în ordinul ministerial mai sus amintit.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.