Parte din grupul de lucru din Graz

În perioada 18-20 mai a.c. a avut loc la Graz, la Centrul European de Limbi Moderne (CELM), un atelier de lucru la care au participat 41 de reprezentanţi ai statelor Uniunii Europene, reprezentantul României fiind Maria Monalisa Pleşea, inspectoare de limbi romanice, învăţământ particular şi alternativ din Buzău. Tema întâlnirii a vizat utilizarea Portofoliul european al limbilor (PEL) la nivelul unităţii scolare, proiect lansat de CELM de la Graz în perioada 2008-2011.

 

Maria Monalisa Pleşea, în mijlocul colegilor din ţările UE

PEL este un document oficial adoptat de Consiliul Europei şi care se compune din trei părţi: un paşaport lingvistic, o biografie limgvistică şi un dosar. Paşaportul prezintă, sintetic, identitatea lingvistică a deţinătorului care poate realiza, în mod regulat, o autoevaluare a competenţelor sale lingvistice în limbile străine pe care le studiază în cadrul sistemului de învăţământ sau individual. Biografia lingvistică prezintă chestionare la care elevul trebuie să răspundă pe baza experientelor sale interculturale. În dosarul portofoliului se păstrează toate probele competenţelor lingvistice în limba modernă respectivă, cât şi dovezi ale experimentelor interculturale. De exemplu, un elev trebuie să păstreze în dosar teste, diplome care atestă nivelul competenţelor sale lingvistive, alte diplome primite la diverse concursuri de specialitate, dar şi fotografii, un jurnal în care a notat impresii în urma unei excursii tematice în ţară/ţările unde se vorbeşte limba respectivă.

 

Maria Monalisa Pleşea ne-a declarat: „Personal, mi-am arătat dorinţa de a utiliza acest document european în învăţământul buzoian, începand de anul trecut, dar au fost unele bariere financiare peste care vom trece deoarece PEL va fi utilizat în anul şcolar 2011-2012, de elevi de la cinci unităţi şcolare din judeţ, şcoli generale şi licee. Am prezentat proiectul şi la Ministerul Educaţiei, şi la Centrul European de limbi Moderne de la Graz, primind aprobarea pentru implementarea lui. Până la întâi iulie, vom constitui echipele la nivelul unităţii de învăţământ, prin implicarea profesorilor şi a părinţilor care doresc să participe la acest proiect deosebit, astfel încat până la întâi septembrie să discutăm şi calendarul activităţilor PEL pentru anul şcolar 2011-2012.”

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.