Sute de romi din Buzău și-au comemorat, luni, morții, de Paștele Blajinilor, așa cum cere tradiția țigănească, cu mese îmbelșugate întinse chiar la căpătâiul celor decedați. Încă din cursul dimineții, sute de romi au ajuns în cimitirul Sfântul Gheorghe situat la ieșirea din Buzău către Brăila, au întins mesele și au aprins grătarele pe care a sfârâit friptura de toate felurile stropită cu vin din belșug.
„Este paștele morților și am venit, așa cum este tradiția noastră țigănească să facem masa aici la căpătâiul morților” spune Grafian, bulibașa țiganilor.
Și Fanache, lăutar vestit în târgul Buzăului, spune că tradiția este lăsată din străbuni iar țiganii se chinuie să o respecte an de an punând pe mesele întinse în cimitir tot ce au mai bun: „An de an se întâmplă aici la noi la Buzău. Noi, țiganii toți, ținem tradiția românească și punem ce avem mai bun pe masa. Am adus miel, ouă roșii, brânză, vin și tot ceea ce am pune și noi pe mese acasă de Paște pentru că este Paștele morților și spunem Hristos a înviat!”
„Până nu iese fumul la căpătâiul mortului acesta nu primește mâncarea. Noi am întins aici masa nu pentru că suntem bogați sau șmecheri ci pentru că așa cere tradiția să fim cât mai aproape de moți”, spune Zelter, un alt rom care a venit cu familia să facă un grătar la căpătâiul rudelor decedate.
Și chiar dacă mesele sunt pline, obiceiul tradițional țigănesc a suferit schimbări semnificative în ultimii ani din cauza crizei. Mesele erau mai îmbelșugate în trecut iar cei care își permiteau aduceau în cimitir chiar și muzicanți care cântau cât era ziua de lungă. Acum, fiecare vine cu ce are mai bun și chiar muncesc peste hotare pentru a avea ce pune pe masă într-o astfel de zi.
„Nu mai este ce era odată. Mergem și muncim afară ca să venim la Paște și să ne facem tradițiile. Acum, mesele sunt ceva mai sărăcăcioase și pentru că traiul este mai greu în România din cauza celor de sus. Noi muncim afară dar de cumpărat am cumpărat doar marfa românească pe care am pus-o pe masă ” spune Sandu, un alt rom care respectă Paștele blajinilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.