Patru pacienți cu afecțiuni cardiace ischemice, tratați cu succes la Buzău după darea în folosință a angiografului

0

 

Spitalul Județean de Urgență Buzău a anunțat că din luna martie pacienții cu afecțiuni cardiace ischemice pot fi tratați la Buzău grație unui program național derulat de Academia de Ştiinţe Medicale care a adus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, la finele anului 2015, un angiograf. Acesta a fost pus în funcțiune săptămâna trecută după ce conducerea unității sanitare a reușit încheierea unui contract de colaborare cu medicul Florin Matei.

„În 2015 am intrat într-un proiect al Academiei de Științe Medicale, am fost dotați cu un angiograf la momentul respectiv având un medic specialist pe acest tip de aparat, medicul Negoiță. El a preluat începutul de proiect și spre sfârșitul anului 2015 am primit aparatul printr-un contract de comodat pe 5 ani după care va rămâne în proprietatea spitalului putând fi folosit pentru toți cetățenii. Îi mulțumesc doctorului Matei că a acceptat să vină la Buzău, îl curtez demult și poate reușim să îl aducem și la Spitalul Județean pentru că momentan este cu o colaborare el având contract de muncă în altă parte. Costurile per pacient pentru acest tip de intervenții sunt sunt suportate 3 sferturi de Academia de Stiințe Medicale care asigură toate consumabilele iar restul se asigură din fondurile proprii ale spitalului iar pacienții nu plătesc nimic”, a declarat managerul SJU Buzău Claudiu Damian.

Până în anul 2020 Spitalul județean trebuie să participe la un studiu desfășurat de Academia de Științe Medicale prin care se urmărește identificare specificului bolilor coronariene la pacienții români după care anfiograful va trece în proprietatea unității spitalicești.

„Academia de Științe Medicale a ales mai multe teme pentru cele 17 centre din întreaga țară la Buzău fiind 3 teme. Două care se adresează pacientului cu cardiopatie ischemică acută și o temă de „Hard Team” unde o echipă de specialiști să poată veni cu soluții pentru pacienții care nu pot fi tratați pe loc. Datele sunt colectate în niște registre naționale ca să vedem ce exact ce specific are pacientul român în ce privește boala coronariană ischemică acută, ce factori de risc asociază, de câte stenturi are nevoie, dacă are nevoie de abordare chirurgicală și astfel să vedem specificul bolii în România”, a spus medicul Florin Matei.

Prima intervenție a avut loc la finele lunii februarie iar de atunci au mai avut loc alte patru intervenții patru din cei cinci pacienți plecând a doua zi acasă în stare bună iar un altul a fost îndrumat către un spital de profil din Capitală.

„Au fost efectuate 5 coronarografii, 4 la pacienți internați în spitalul nostru iar un altul care s-a prezentat în ambulator. La 4 au fost descoperite afecțiuni coronariene care au necesitat montarea de stenturi și după intervenție au fost externați și au mers acasă iar pentru un alt pacient care avea nevoie de intervenție chirurgicală s-a luat legătură cu un medic de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. D.  C.C. Iliescu”, a spus medicul Raluca Năstase șeful Secției de Cardiologie din Spitalul Județean Buzău.

În cadrul programului derulat de Academia de Științe Medicale numărul pacienților care pot fi investigați și tratați cu ajutorul aparatului pus recent în funcțiune este de 100de pacienți pe an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.