În România, dacă ar fi să alegem cea mai selectă locație de pe Litoral, aceea ar fi Mamaia, fără discuție. Și avem doar 250 de km de vecinătate cu Marea Neagră! Cum ar fi fost să avem aproape 7500, ca italienii? Nu vreau să fac comentarii legate de modul în care am fi administrat noi, ca nație, o asemenea bogăție, pentru c-ar trebui să am nervii tari. Foarte tari. Așa că trec la Mamaia macaronarilor, Rimini frate! Plus Riccione, adică aripa de top class, acolo unde te distrezi o noapte și rămâi dator un an.

 

De peste 160 de ani, Rimini face parte din amintirile sau visele a generații întregi de amatori de vacanțe. Secretul acestui loc nu-i greu de descifrat, dar ne-ar trebui o vacanță întreagă să tot vorbim despre el. Așa c-o să trec pe listă cordialitatea și ospitalitatea locuitorilor din zonă, o calitate recunoscută de absolut toată suflarea italiană. Când întrebi care-s cei mai buni la suflet dintre ei, pe regiuni vorbind, 99% vor răspunde simplu: “emiliani”, cei din Emilia Romagna. La calitățile de necontestat ale oamenilor mai adaug eu cei 15 km de plajă realmente superbă, fără nici măcar o pietricică pe care s-o simți sub talpă, ceva stabilimente balneare (în jur de 250 doar cu apă termală naturală), peste 1000 de hoteluri de minim 3 stele sau cei 2000 de ani de istorie. Aici marea e un mod de viață, este scenografia filmelor lui Fellini sau Zeffirelli, este legenda divertismentului estival pentru zeci de mii de europeni (în special englezi, nemți și austrieci). Dar, înainte să fie toate acestea, Rimini a fost un oraș-capitală a unei “signoria”, aceea a familiei Malatesta, aflată atunci și acum la încrucișarea tuturor culturilor lumii.

Comorile de artă ale locului încep să apară din perioada Imperiului Roman și traversează Renascentismul până în zilele noastre.  Nu poți trece pe aici fără să faci poze la Arcul lui Augustus, la Podul lui Tiberius, Castelului Sismondo, la Templul lui Malatesta, pieței romane “Tre Martiri” sau a celei medievale “Cavour”. De cele vreo 20 de muzee locale nu mai amintesc, în afara unuia, celui dedicat lui Federico Fellini, omul care a schimbat istoria artei cinematografice moderne.

Nu pot trece ușor peste locurile unde te poți plimba în voie, dar și admira marea, iar pe primul loc aș pune Marina di Rimini, unul dintre porturile turistice cele mai frumoase și mai avangardiste din întregul bazin al Mediteranei. Dacă n-ai ști în ce oraș te afli, plimbarea pe pasarela ridicată deasupra Marinei și care se întinde pe 1300 de metri te-ar duce cu gândul spre Monte Carlo. Doar că aici poți trece imediat pe străduțele înguste  ce leagă portul de oraș și intri în lumea și tradițiile pescarilor locului, al marinarilor și al comercianților pe stil vechi. Suntem deja în Porto Canale și imediat vedem piața de pește. Care pește, frate? Am văzut aici o groază de specii de homari, caracatițe, sepii, pești și Dumnezeu mai știe ce-or fi alea, că mi-e practic imposibil să vă povestesc fără să simțiți și aromele locale!

Voi încheia cu o singură altă recomandare, aceea că pe aceasta bucată de coastă, Riviera Romagnola, se afla cel mai mare număr de parcuri de distracție tematice din toată Europa, 18 la număr între Ravenna și Cattolica! Cele mai celebre sunt Fiabilandia (Lumea poveștilor, un Disneyland italian), Oltremare, Mirabilandia și Aquafan.

Iar de mâine vom începe să aducem și ceva fotbal în discuție.

 

Corespondență din Italia de la Vali MOCANU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.