Profesorul șpăgar, Paul Stoenică, condamnat în vara acestui an la 2 ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită în formă continuată s-ar putea întoarce mai repede la obiceiurile care l-au consacrat. Asta pentru că magistrații de la Curtea de Apel Ploiești, care au judecat apelul formulat de apărătorii lui Paul Stoenică la decizia Tribunalului Buzău, au decis reducerea la jumătate a pedepsei pentru luare de mită.
„Instanța reţine în favoarea apelantului-inculpat circumstanţa atenuantă prev. de art 74 lit. c) cod penal şi conform art. 76 lit. d) din acelaşi cod, reduce pedeapsa aplicată acestuia pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 254 alin. 1 cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin 2 cod penal şi art 3201 cod procedură penală, de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare”, se arată în sentința Curții de Apel Ploiesti. Totodată, magistrații prahoveni au menținut pedeapsa de 6 luni cu suspendare pe care Stoenică o căpătase de la magistrații Judecătoriei Buzău în primăvara anului 2010 și care se va adăuga pedepsei de 1 an de închisoare pe care a decis-o noua instanță.
„Menţine revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 199/2010 a Judecătoriei Buzău, astfel cum a fost dispusă prin sentinţa penală apelată, pedeapsă care se va adăuga la pedeapsa stabilită prin prezenta decizie, urmând ca apelantul-inculpat să execute în final pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare”, se arată în sentința Curții de Apel Ploiesti.
Decizia Curții de Apel Ploiești nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs atât de procurori cât și de inculpat în termen zece zile de la pronunțare.
Profesorul Paul Stoenică a fost arestat pe data de 21 iunie în urma unui flagrant. Oamenii legii au descins la Liceul de Artă la scurt timp după ce mama unui licean i-a dat profesorului Paul Stoenică 500 de lei, bani marcaţi. Suma a fost găsită asupra dascălului, iar procurorul de caz a dispus reţinerea lui. Flagrantul a fost organizat după ce mama unui elev a depus plângere la Poliţie în care arăta că profesorul Paul Stoenică i-a cerut o sumă de bani ca să nu-l lase corigent pe fiul ei. Paul Stoenică nu era în iunie la primul flagrant şi nici la prima acuzaţie adusă de părinţi. In 2008, pe vremea când era profesor la Colegiul Tehnic, lui Stoenică i-a mai fost organizat un flagrant. Pentru că era la prima abatere, procurorii l-au scos atunci de sub urmărire penală şi i-au dat o amendă administrativă.
Paul Stoenică este încarcerat din luna iunie și în prezent se află la penitenciarul Mărgineni.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.