Scoala 11-1
UPDATE: Conducerea Școlii nr. 11 din Buzău a pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele solicitate și a explicat că la Buzău nu au existat nereguli. În cursul anului trecut trei etape ale concursului Arhimede au fost organizate la Buzău din care o singură etapă, cea din toamna anului 2014, a fost organizată în incinta Școlii nr.11 iar celelalte două din februarie și aprilie 2015 au fost organizate în incinta școlii postliceale V. Voiculescu după emiterea în teritoriu a unui ordin al ministrului care interzicea organizarea în instituțiile școlare a altor concursuri decât olimpiadele școlare.
Aproximativ 200 de copii, majoritatea din clasele II-IV, au luat parte la concurs și pentru fiecare elev înscris în competiție a existat o taxă de 25 de lei. Pentru că legislația interzice încasarea de bani de la elevi, taxa a fost „mascată” într-o serie de sponsorizări venite din partea unor societăți în contul asociației de părinți și al fundației Arhimede iar tocmai această modalitate de a „spăla” taxele de participare ale elevilor la concurs este acum în vizorul anchetatorilor.
Scoala 11-3
Conducerea Școlii nr 11 din Buzău, unde au avut loc percheziții marți dimineață, spune că unitatea de învățământ nu a fost implicată în nici un fel în organizarea concursului în afară de supravegherea copiilor pe timpul concursului și a evaluării finale a lucrărilor.
„Au fost solicitate documentele referitoare la organizarea concursului Arhimede. Acest concurs a fost organizat prima ediție în acest an școlar iar celelalte două etape la Școala Postliceală Vasile Voiculescu. Concursul a fost organizat la solicitarea părinților, cu informarea inspectoratului, iar participarea s-a făcut pe bază de sponsorizarea a unor persoane juridice direct în contul Asociației de Părinți și apoi în contul asociației Arhimede. De multe ori persoanele juridice erau părinți ai elevilor care dețineau firme. Profesorii au fost remunerați în baza unor contracte cu asociația Arhimede”, a declarat directorul Școlii nr 11, Ticuța Iftime.
Geta BURDUCEA
De cealaltă parte conducerea ISJ Buzău spune că pentru organizarea concursului nu era nevoie de avizul inspectoratului și că dacă nu ar fi existat presiunea părinților acesta nici nu ar fi fost organizat.
„Despre legalitatea organizării nu mă pot pronunța eu. Acest concurs a fost organizat într-o singură unitate școlară și, pentru că este interzis ca școala să perceapă bani de la copii, taxa de participare a fost obținută de Asociația de Părinți de la persoane juridice și virată în contul Asociației Arhimede. Din câte am înțeles cadrele didactice care au asigurat supravegherea și evaluarea lucrărilor au fost remunerate dar sumele respective au fost trecute prin contabilitate pe baza unor ștate de plată și s-au plătit contribuțiile la asigurări sociale. Concursul nu avea nevoie de avizul ISJ pentru că nu a fost organizat de școală, a fost organizat într-o instituție de învățământ particulară, iar în timpul liber profesorii sunt liberi să facă ce vor”, a declarat șefa învățământului buzoian Geta Burducea.

Polițiștii intră în școli. Oamenii legii efectuează marți dimineață 80 de percheziţii în Capitală, Buzău și în alte 6 judeţe, la suspecţi de evaziune fiscală prin organizarea de concursuri şcolare, cu un prejudiciu estimat la 3,14 milioane de euro, anunţă Poliţia Capitalei.Potrivit poliţiştilor, organizatori de concursuri şcolare şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive. În acest dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese,

La Buzău, descinderile au loc, potrivit unor surse la Școala gen.nr 11 din Buzău. 3 polițiști de la București au descins la unitatea școlară din municipiu, unde, cel mai probabil, vor sta de vorbă cu cadrele didactice ori vor ridica documente. Descinderi mai au loc la colegiile naţionale „Mihai Viteazul”, „Spiru Haret” şi „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja” şi Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, însă nici unul din Buzău.

Restul percheziţiilor vizează fundaţii, asociaţii şi persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizează concursuri şcolare, şi pe redactorul-şef al acesteia Petruş Alexandrescu.

În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie audiate la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4, în vederea continuării cercetărilor.

Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

19 COMENTARII

  1. Doamna Panturu, afirmatiile trebuie sustinute, nu aruncate ca niste pene in vant. Altfel nu suntem decat niste indivizi care fac si ei afirmatii din dorinta de a-si evidentia prezenta intr-o lume care nu stie de existenta lor.

  2. Domnule Voicu, e grea boala asta numita „invidie” care se manifesta deseori la indivizi care nu sunt capabili de mai mult decat sa scrasneasca din dinti la realizarile celor din jurul lor. A naibii universitatea aia pe care ati absolvit-o (Spiru Haret)! Nu putea sa introduca in programa de studiu si un curs de morala? Probabil au intuit administratorii lui ca multi dintre studentii lor nu ar mai fi promovat.

  3. Am uitat sa intreb. Faptul ca sotia dumneavoastra, Ionela Voicu nu a ajuns sa ocupe postul de inspector general are vreo legatura cu virulenta cu care atacati acelasi inspectorat la a carei conducere aspira consoarta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.