Postas
Zile negre pentru angajații Poștei. Compania a anunțat disponibilizări masive la începutul lunii septembrie. Astfel, la nivelul întregii țări, începând cu data de 3 septembrie, vor fi dați afară 3650 de angajați, reprezentând 11 la sută din total, ca parte a procesului de restructurare a companiei care vizează restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de salariaţi ai operatorului poştal.
Disponibilizările nu îi vor ocoli nici pe angajații buzoieni ai Poștei Române. Potrivit liderului de sindicat al poștașilor buzoieni, Bogdan Ion, la nivelul județului vor fi puși pe tușă circa 75-80 de oameni dintr-un total de 600 câți numără filiala buzoiană a Poștei. Cei care vor pleca acasă provin din toate compartimentele instituției, fiind de la poștași, oficianți și până la diriginți.
Față de alte județe unde angajații vor susține testări iar cei care le vor pica vor fi trimiși acasă, la Buzău situația stă un pic altfel. În urma discuțiilor purtate între muncitori și sindicaliști, s-a reușit ca cei care vor primi preavize să fie angajații care sunt aproape de vârsta de pensionare ori cei cu o situație materială mai bună.
”Am reușit în urma unei munci imense de lămurire, de conștientizare, să-i facem pe oameni să înțeleagă că e mai bine să plece cei care sunt aproape de pensionare ori cu situații materiale mai bune. Nu se vor susține testări, avem oameni care au optat pentru plecare, și am reușit astfel să evităm șocurile psihice în rândul angajaților. Doar la Ulmeni e posibil să se susțină testare. Acolo sunt 4 angajați, 2 trebuie să plece, însă doar unul a făcut cerere pentru a fi disponibilizat, ceea ce înseamnă că acolo ar putea avea loc testări, însă mai avem ceva timp pentru discuții”, a declarat miercuri Bogdan Ion, liderul de sindicat al poștașilor buzoieni.
În altă ordine de idei, poștașii le dau asigurări buzoienilor că disponibilizările nu vor afecta calitatea serviciilor oferite populației, chiar dacă cei care vor rămâne vor avea mai mult de lucru. Important este că nu se vor desființa oficii poștale iar buzoienii vor putea merge în aceleași locații ale Poștei pe care le știu de-o viață, reușindu-se menținerea acelorași puncte de lucru ca și până acum.
”Oficiile poștale își vor schimba numele dar vor rămâne ca puncte de lucru în aceleași locații. Se va întâmpla să muncim mai mult, dar e important că cei care rămân vor primi un salariu, iar cei care pleacă vor avea parte de plăți compensatorii”, a adăugat sindicalistul Bogdan Ion.
Poștașii care vor pleca acasă din 3 septembrie vor primi plăți compensatorii, în funcție de contractul colectiv de muncă și de vechimea pe care o au în cadrul companiei. Vor fi de la 5 până la 30 de salarii pe care oamenii le vor primi lunar.
Salariul mediu al unui poștaș este de 1000 de lei pe lună.
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de unităţi. Acţionarii CNPR sunt MSI – 75% şi Fondul Proprietatea – 25%.
În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an. Poşta avea 32.887 salariaţi la 31 decembrie 2012, faţă de număr mediu de 35.576 în 2008.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.