Un incendiu puternic a cuprins miercuri noapte o fermă în localitatea Amaru(Buzău), flăcările distrugând circa 120 de tone de furaje și punând în pericol alte 800 de tone de furaje și zeci de vaci și viței.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu, incendiul care nu a fost lichidat în totalitate nici până joi după amiază a fost semnalat la 112 în jurul orei 21.15. Imediat, s-au deplasat la ferma de pe raza comunei Amaru, atât pompieri din Mizil cât și pompieri de la Buzău, în total acționând pentru stingerea focului peste 30 de pompieri cu 6 autospeciale, dar și zeci de muncitori de la fermă cu utilajele din dotare.
” La faţa locului s-au deplasat şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, patru – Detaşamentul de Pompieri Mizil, două – Detaşamentul de Pompieri Buzău, iar pentru coordonarea intervenţiei s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului.Ajunşi la faţa locului s-a constatat că incendiul se manifesta cu violenţă arzând generalizat pe întreaga suprafaţă a unei şire de aproximativ 120 tone furaje, ameninţând cu extinderea la întreaga bază furajeră”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.
Conform sursei citate, incendiul extrem de violent risca să se extindă și la celelalte furaje, circa 800 de tone, dar și la grajdurile de animale, unde erau zeci de vaci cu viței. Riscurile au fost cu atât mai mari cu cât pe durata incendiului flăcările au fost înalte de până la 7-8 metri iar scânteile ajungeau până la 40-50 de metri.
” Pentru stingere şi protejare s-a dispus un dispozitiv circular pentru salvarea grajdurilor de animale şi restul bazei furajere formată din mai multe şire de furaje circa 800 tone”, a adăugat Prahoveanu.
Potrivit reprezentanților ISU Buzău, pentru stingerea incendiului a cărei sursă nu a fost identificată încă, pompierii au luptat întreaga noapte iar incendiul nu este lichidat nici până joi după amiază.
În prezent, echipaje de pompieri, unul de la Buzău, unul de la Mizil, încă mai supraveghează zona pentru a preveni izbucnirea altor focare. Practic, pompierii stropesc cu apă tone de furaje pentru ca scânteile din focarul de incendiu să nu ducă la reapariția unui incendiu de mari proporții.
După ce pompierii vor reuși să lichideze focarele de foc vor trebui să stabilească valoarea pagubei dar și cauza care a dus la izbucnirea flăcărilor, în acest moment mergându-se pe varianta conform căreia furajele s-au autoaprins, însă nici o altă ipoteză de lucru nu este exclusă.