inundatii Vernesti-21
Peste 1.400.000 de lei din fondul de rezervă al Consiliului Județean vor ajunge în vistieria comunelor afectate de inundațiile din luna iulie pentru înlăturarea parțială a pagubelor produse. Este vorba despre comunele Vadu Pașii, Mărăcineni, Vernești, Săpoca, Cernătești, Berca, Topliceni și Ghegheasa, care au trimis în luna iulie, după potopul de atunci, cereri de ajutor către Consiliul Județean Buzău.
Cea mai mare sumă va ajunge la Mărăcineni, 370.000, câte 200.000 de lei vor primi primăriile din Vadu Pașii și Berca, câte 100.000 localitățile Vernești, Săpoca, Topliceni, Ghergheasa și Puiești iar cea mai mică sumă, 60.000 de lei, va ajunge la Podgoria.
Împărțirea banilor către comunele care au solicitat ajutor de la Consiliul Județean a constituit motiv de nemulțumire în rândul consilierilor democrat-liberali care s-au opus aprobării proiectului de hotărâre pe motiv că justificarea sumelor de către localitățile care au cerut sprijin financiar nu ar avea la bază documente care să ateste clar pagubele produse de inundații.
„Nu cred că putem să ne asumăm votarea acestui proiect de hotărâre pentru că solicitările unităților administrativ teritoriale nu au în spate un deviz sau o situație clară a pagubelor produse. La comuna Mărăcineni, de exemplu, se solicită bani pentru ninsori și viscol, la Vadu Pașii a fost nevoie să se apeleze la firma Nikost Impex, care a ajutat, dar nu știm cum, iar exemplele pot continua”, a declarat președintele interimar al PDL, Raul Florescu.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a explicat că sumele alocate nu pot în nici un caz să acopere pagubele produse, dar că pot ajuta la refacerea rapidă a unor drumuri sau podețe.

„Este normal să încercăm să sprijinim, sumele nu sunt suficiente și dacă este să luăm doar localitatea Berca unde pentru înlăturarea pagubelor produse este nevoie de aproape 120 de miliarde de lei vechi iar noi am alocat 2 miliarde. Din banii aștia, evident, că nu se poate face mare lucru ci doar debloca un drum sau un podeț sau diverse lucrări mărunte așa cum este cazul și la Mărăcineni, la Vadu Pașii, Cernătești și altele”, a declarat președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, la finalul ședinței de consiliu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.