Aldeni-14
Întâmplător sau nu, după două tentative de suicid în rândul asistaților de la azilul din Aldeni, unitatea, cunoscută și sub numele de ”căminul ororilor”, se închide.
Potrivit administratorului azilului, Codru Palcău, închiderea va fi temporară, pentru a putea fi posibilă reamenajarea și modernizarea spațiului dar și angajarea de personal, aceasta fiind una dintre cele mai mari deficiențe cu care se confruntă unitatea în care își duc zilele 89 de persoane cu grave probleme de sănătate. Palcău, care a preluat funcția de administrator al căminului la data de 1 iulie, susține că asistații vor fi mutați rând pe rând, timp de o lună, după care lucrările de modernizare se vor desfășura pe durata a cel mult două luni, pentru ca apoi bolnavii să poată fi aduși înapoi.
Dacă în prezent, la Aldeni sunt camere cu câte 10 paturi, administratorul căminului promite că spațiul va fi recompartimentat iar camerele vor avea doar câte două paturi, dar vor fi dotate și cu difuzoare radio, cu televizoare, dulapuri de haine și alte lucruri necesare asistaților.
”Astăzi vor pleca 25 de asistați de la sectorul 3, din București, i-am îmbrăcat cu haine noi, le vom da pachete pe drum. Așteptăm să vină autocarul de la București cu reprezentanții primăriei pentru a-i lua. Încet, încet, vor pleca cu toții pentru a putea începe modernizarea, să nu mai avem puncte negre la controale, cum s*a întâmplat. Într-o lună de zile toții asistații vor pleca iar lucrările de modernizare vor dura circa două luni”, a declarat administratorul căminului de la Aldeni, Codru Palcău. Primii 25 de bolnavi care vor părăsi azilul joi și care aparțin de sectorul 3 din București vor fi mutați într-un centru din Argeș.
Sursa citată a adăugat că în afara recompartimentării se vor face și angajări de personal:”Trebuie să angajăm personal de serviciu pentru că aceasta e cea mai mare deficiență. Trebuie să aducem așezământul la standarde europene, dar ne trebuie personal. În prezent, avem 39 de oameni angajați în care intră și 4 zilieri, dar ne trebuie asistenți sociali, 3-4 infirmiere, un observator îngrijitor pentru noapte că mulți nu dorm, fac scandal, distrug bunurile noaptea, ne trebuie și un instructor educativ”. În prezent, în căminul de la Aldeni sunt 89 de asistați, din care 25 vor pleca joi spre București.
Nu este exclus însă ca Ministerul Muncii să retragă avizele ”căminului ororilor” după toate nenorocirile petrecute aici.
În luna martie a acestui an, Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.
Ancheta a fost declanşată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice şi depuse la Parchetul Buzău şi la Parchetul instanţei supreme.
Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo – una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.
În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate acolo – adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane.
De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut în discuţiile cu reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice că se practică sedarea bătrânilor asistaţi.
Delegaţia care s-a aflat la Aldeni în luna noiembrie a anului trecut a descoperit inclusiv pacienţi aflaţi în stare de inconştienţă în urma sedării. „Într-o cameră cu trei paturi erau cinci tineri contenţionaţi chimic, aflaţi în stare de inconştienţă totală (…) Solicitând explicaţii (…), ni s-a răspuns că este o normalitate ca atunci când sunt agitaţi să li se administreze astfel de medicaţie pentru a-i linişti”, arătau reprezentanţii CRJ.
Raportul mai preciza că, în timpul interviurilor, o tânără a spus că a fost abuzată sexual de alţi beneficiari din centru şi că s-a plâns de acest lucru, dar că nimeni nu a luat nicio măsură.
Un alt tânăr le-a mărturisit celor din echipa de monitorizare că îi este frică să vorbească de teama bătăilor pe care le va primi ulterior şi de la personalul azilului, dar şi de la colegi.
Căminul de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din localitatea Aldeni funcţionează de circa 20 de ani şi este deţinut de Vasile Alexandru.
C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.