Aproape 850 de șomeri din Buzău aflate vor fi școliți pe bani europeni pentru dobândirea unor calificări care să îi ajute să își găsească un loc de muncă. Proiectul cu titlul „Program de intervenții integrate pentru șomeri-certitudinea unui viitor durabil” este implementat de Consiliul Județean Buzău în parteneriat cu Asociația Four Change, Centrul de Consultanță și Studii Europene, RD Global Project Consulting, Consiliul Județean Mureș, Tecseo și Dechiro Consulting și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
În cadrul proiectului se vor fi instruiți 840 de șomeri atât din mediul urban cât și rural printre care 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 40 de persoane care au părăsit de timpuriu școala, 150 de persoane inactive, 62 de șomeri, 288 de șomeri de lungă durată 75 de șomeri peste 45 de ani, 50 de șomeri tineri și 75 de șomeri tineri de lungă durată. Pe lângă specializarea celor 840 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în cadrul aceluiași proiect va fi reabilitat acoperișul Bibliotecii Județene V. Voiculescu și vor fi amenajate noi săli de curs în mansarda instituției.
„Este un proiect la care s-a muncit foarte mult,ne bucurăm că a fost aprobat și că am obținut această finanțare și sunt convins că va fi dus la capăt cu rezultatele scontate.. 840 de oameni vor beneficia de formare profesională și pe lângă aceasta vom reuși să reabilităm și o parte din clădirea Bibliotecii Județene cea care va găzdui practic acest proiect. Vom reabilita acoperișul și vom obține noi spații în interior. Doar lucrările la bibliotecă vor costa aproape 150.00 de euro din care cea mai mare parte va proveni din fonduri europene ”, a declarat Laurențiu Gavrilă, secretarul județului Buzău.
Valoarea proiectului este de 9,541 milioane de lei din care 8,373 de milioane de lei provin din Fondul Social European restul fiind partea de cofinanțare ce revine Consiliului Județean Buzău.
Proiectul vine ca u o gură de oxigen pentru șomerii din Buzău și mai ales pentru persoanele din mediul rural aflate în căutarea unui loc de muncă mai ales că toate cele 840 de persoane care vor fi școlarizate vor participa în primul rând la un curs de dobândire a competențelor informatice. Pe lângă acestea persoanele cărora li se adresează proiectul vor mai participa la cursuri de:
Introducere și prelucrare de date-60 de persoane
Limba engleză-135 de persoane
Dezvoltarea competențelor antreprenoriale-150 de persoane
Asistent relații publice-60 de persoane
Inspector de resurse umane-150 de persoane
Agent comercial -135 de persoane
Bazele contabilității-150 de persoane
La lansarea proiectului au participat mai mulți șefi de administrații locale sau reprezentanți ai comunelor cu un număr mare de șomeri. Printre aceștia în sală au fost primarii comunelor Vernești, Cochirleanca, Topliceni, Boldu precum și viceprimarii din Merei și Cernătești care au identificat deja posibili beneficiari ai proiectului în cadrul administrațiilor locale pe care le conduc.
„Este vorba despre un proiect pentru șomeri și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și este binevenit pentru locuitorii din comuna Vernești mai ales că este finanțat complet din fonduri europene și din partea Consiliului Județean. Cu această ocazie îi aștept pe toți locuitorii comunei Vernești aflați în căutarea unui loc de muncă la sediul Primăriei pentru a le da mai multe detalii”, a declarat primarul comunei Vernești, Daniel Năstase.
Persoanele care vor beneficia de formare profesională urmează să fi identificate în perioada următoare cu ajutorul autorităților și să fie incluse în program în funcție și de aptitudini și opțunile fiecăruia.
”Accesul la acest program se va realiza cu ajutorul facilitatorilor comunitari care vor merge în comunitățile locale și vor promova acest proiect și modulele de instruire și cu ajutorul autorităților locale vor fi indicate persoanele care vor fi introduse în program și în funcție de pregătirea profesională și de dorințele care le au vor intra în modulele specifice ale proiectului”, a declarat managerul de proiect Liliana Nicolae.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.