caini comunitari

37 de câini fără stăpân au fost eutanasiaţi în municipiul Buzău, începând de vineri, când municipalitatea a avizat această acţiune, în timp ce alte 70 animale se află în padocul Primăriei şi ar putea fi sacrificate în următoarele zile. Potrivit medicului veterinar Dănuţ Păle, responsabil cu problema câinilor fără stăpân din municipiul Buzău, Primăria a avizat, începând de vineri, eutanasierea maidanezilor. Astfel, medicii veterinari au preluat din padocul aflat în grija municipalităţii 57 de câini pe care i-au eutanasiat, operaţiunea fiind declanşată fără un avertisment prealabil.
Medicul veterinar a precizat că alţi 70 de câini maidanezi se află în prezent în padocul respectiv şi ar urma să fie eutanasiaţi, dacă în termen de 14 zile nu vor fi adoptaţi de iubitorii de animale.
„Potrivit ghidului medicilor veterinari şi potrivit legii, câinii fără stăpân nerevendicaţi în termen de 14 zile lucrătoare sunt eutanasiaţi. Medicul veterinar al padocului este cel care dă această dispoziţie. Până la acest moment, de la padocul din Buzău au fost eutanasiaţi 57 de câini”, a declarat medicul veterinar Dănuţ Păle.
Caini fara stapan
El a făcut apel la iubitorii de animale să adopte câini maidanezi, chiar şi la distanţă.
„Buzoienii iubitori de animale pot adopta câini şi chiar facem un apel pe această cale ca iubitorii de animale care se îngrijesc de ei să adopte câini. Este o procedură absolut gratuită, iar animalele ajung la stăpâni deparazitate, tratate, sterilizate. Noii proprietari au obligaţia de a-i îngriji în spaţiul de care dispun fără a-i lăsa liberi pe domeniul public pentru că în acest caz, dacă îi descoperim îi ridicam iar proprietarul poate fi acuzat de abandon. Pedepsele sunt grave. De asemenea, câinii pot fi adoptaţi la distanţă. Asta înseamnă ca noul proprietar să achite în avans, pentru o lună, la Primărie suma de 2,9 lei fără TVA pe zi, să ne comunice această dorinţă, iar animalul să fie ţinut în padoc atât cât doreşte noul proprietar”, a spus Păle.
El a adăugat că şase câini din padocul aflat în administrarea municipalităţii sunt adoptaţi la distanţă.
Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.
„La expirarea acestui termen, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin aceasta decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”, potrivit Legii nr. 258/2013.
Potrivit proiectului de norme, câinii sterilizaţi, ocrotiţi şi asumaţi de către comunităţile de locatari, care nu circulă liber în spaţiile publice, nu vor fi capturaţi de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
În ceea ce-i priveşte pe cei prinşi şi duşi în adăposturile publice, aceştia pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă. Adopţia la distanţă presupune menţinerea câinelui în adăpost pe cheltuiala adoptatorului.
În cazul în care câinele adoptat va fi ţinut în aer liber, adoptatorul trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe de teren care să permită amplasarea unor padocuri sau a unor cuşti. În cazul în care câinele adoptat va fi adăpostit în locuinţa adoptatorului, acesta trebuie să facă dovada existenţei unei suprafeţe locative de minimum 2,5 metri pătraţi pentru fiecare câine adoptat. Aceste condiţii nu trebuie îndeplinite şi de asociaţiile de protecţie a animalelor care deţin adăposturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.