Peste o mie de oameni din satele Terca şi Ploştina au rămas izolaţi, ieri, după ce o ploaie torenţială a distrus drumul care leagă cele două sate ‎de comuna Lopătari. ‎ Din cauza unei ruperi de nori si a cantității foarte mari de apă căzut[ într-un ‎timp foarte scurt, pe pârâul Slănic s-a format o viitură care a distrus drumul ‎de acces care leagă satele Terca si Ploștina de centrul comunei, același tronson fiind și cel care face accesul către punctul ‎turistic Focul Viu. Din această cauză, oamenii cu serviciu în oraş dar şi copiii care merg la şcoală ‎în centrul comunei sunt nevoiţi să parcurgă pe jos trei kilometri. Autoritatile locale nu au  banii necesari pentru a repara drumul și se gândesc la o soluţie provizorie care ,însă,   pentru a fi pusă în practică, are nevoie de acordul unui localnic ale cărui anexe gospodărești ar trebui să fie puse la pământ pentru drumul să treacă prin curtea sa. Chiar și așa, soluția nu este una definitivă și  ar putea pica la următoarea ploaie.

”O soluție provizorie ar fi să deviem drumul prin curtea unui om și să îi stricăm acestuia mai multe anxe gospodărești însă și aceasta este o soluție provizorie și alunecarea poate avansa la următoarea ploaie. Am anunțat Prefectura, anunțăm și Consiliul Județean și așteptăm să vedem cum putem face rost de bani”, a declarat, astăzi,  primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.

Situaţia din comuna buzoiană Lopătari i-a pus în alertă și pe responsabilii Inspectoratului pentru Situații de Urgență care s-au deplasat la fața locului încă de aseară și monitorizează, în permanență, situația.

”Activitatea noastră a trecut pe monitorizare și am informat toate instituțiile cu atribuții în domeniu. Am făcut solicitări către instituțiile județene, pentru a găsi rapid o soluție pentru alocare de fonduri. Am trimis de asemenea și o grupă operativă în teren care împreună cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit  măsurile ce trebuie luate în continuare”, a precizat comandantul ISU Buzău, Dănuț Nicolae.‎

Drumul distrus de viitura formata ieri  pe pârâul Slănic a fost reparat în ‎urmă cu câțiva ani cu  fonduri europene. În urmă cu un an ‎însă, șoseaua a fost afectată parțial de o alunecare de teren iar acum drumul ‎este distrus complet iar autoritățile vor trebui să faca rost de bani mulți ‎pentru a-l reda circulației. ‎

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.