Situați la 45 de kilometri de Buzău, Trovanții de la Ulmet sunt una dintre atracțiile turistice de fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului” care atrag încă sute de turiști chiar și pe timp de pandemie.

Dacă în urmă cu câțiva ani drumul până la Ulmet era unul destul de anevoios, acum, mare parte din drum a fost reabilitat de Consiliul Județean și doar 8 kilometri aflați în lucru mai aduc aminte de vechea șosea care te obligă să circuli cu mare atenție la pitorescul zonei.

Pentru a ajunge la Trovanți cel mai indicat  drum este pe DN10 Buzău Brașov până în localitatea Măgura, apoi dreapta pe DJ203L pe Valea Bălănesei spre Pârscov și Cozieni iar la intrarea în Bozioru se face stânga pe DC78 care este parțial asfaltat iar cu o mașina mai înaltă te poate duce până la câteva minute de obiectivul turistic.

Odată coborâți din mașină turiștii trebuie să parcurgă pe jos un drum de câteva minute marcat cu indicatoare din lemn care se termină cu o scară săpată în deal ce te urcă pe culmea populată cu „pietre vii”.

Potrivit geologilor, trovanţii sunt nişte conglomerate, formate în terenurile nisipoase şi în cele ce prezintă stratificaţii de gresie bogate în carbonat de calciu. Atunci când suprafaţa devine umedă, mineralele încep să se răspândească şi creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl determină să se extindă şi pietrele să „crească”. Pietrele „cresc” prin depunere constantă cam 4-5 centimetri în 1.200 de ani. Mai multe detalii despre formarea trovanților pot fi aflate de cei interesați, vizitând Muzeul Formelor deschis la Bozioru din anul 2018 unde, pentru doar câțiva lei,  pot descifra tainele formării trovanților cu ajutorul realității augmentate.

De asemenea, „pietrele vii” au fost considerate multă vreme fosile de plante sau de animale, dar li s-a atribuit, în timp, şi o provenienţă de origine extraterestră, localnicii atribuindu-le zeci de legende cum precum existența unor „trecători spre lumea de dincolo”. Astfel, în apropierea acestor pietre cu încrustații ciudate, lumile de dincolo își deschid porțile și îi lasă pe cei cu sufletul curat să cunoască taine ascunse oamenilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.