Platoul salin Meldic este amplasat pe Valea Slănicului, în comuna Mânzălești, la aproximativ 50 de kilometrii de orașul Buzău. Rezervația naturală amplasată aici, la o altitudine de aproximativ 500-600 de metri este tărâm cu adevărat fermecător, unde natura, în decursul a milioane de ani, a creat peisaje spectaculoase în sare. Întinsă pe o suprafață de 67,5 hectare, aici se găsește unul dintre cele mai mari zăcăminte salifere din țară.

Unul dintre cele mai importante monumente naturale te întâmpină chiar la poalele munților de sare. „Grunjul” de la Mânzălești se află la confluența pârâului Jgheab cu râul Slănic și are o formă piramidală, ocupă o suprafață de aproximativ 0,0025 hectare, fiind format din tuf vulcanic și marne albe cineritice.

Satul Meledic, situat la doi kilometri de centrul comunei Mânzălești impresionează prin bogăția minunățiilor create de natură. Lacul de la Meledic, cunoscut și ca „Lacul fără fund” este un fenomen unic în România fiind un luciu de apă dulce pe un masiv de sare.Și legendele în jurul acestui lac sunt numeroase în zonă. Se spune că pe la 1800 un car plin cu butoaie de apă minerală a căzut în lac. Legenda spune nu a fost vorba de un accident ci că în butoaie era ascunsă o adevărată comoară.

Bivolii care trăgeau carul s-au înecat precum și cel care-i mâna iar urmaşii acestuia au vrut să vadă dacă acolo sunt comori ascunse. Au încercat să dea drumul la apa lacului, să-l sece şi să ia acele comori dar nu au reuşit să dea drumul la apă fapt pentru care i-a rămas denumirea de „Lacul fără Fund””, după cum spun oamenii locului.

 

În ultimii ani în jurul „Lacului fără fund” a luat naștere o tabăra de sculptură în lemn care cuprinde 25 de sculpturi. Tot aici se găsește cea de-a două peșteră în sare ca lungime din întreaga lume. Peștera 6S care are 3190 de metri lungime are în jurul ei alte 31 de peșteri mai mici care sunt închise în momentul de față din motive de siguranță.

 

Platoul Meledic și „Grunjul” de la Mânzălești fac parte din Geoparcul „Ținutul Buzăului”, un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural, și care aspiră la titlul de Geoparc UNESCO. Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău în vederea conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, bazându-se pe principiul dezvoltării durabile.

Astfel, aici a luat naștere în anul 2015 Muzeul „Timpul Omului” de la Mânzălești care întruchipează viața și legătura dintre pământ și om, povestită din perspectiva trecătoare a timpului. Aici puteți să admirați o colecție etnografică bogată folosită pentru a exprima simboluri universale precum viața și statornicia locurilor.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.