Autoritățile sanitar veterinare sunt convocate, luni, de urgență în ședință a Comitetului Județean pentru situații de Urgență pentru a pune la cale un plan de acțiune având în vedere apariția unor boli grave care poate afecta animalele domestice. Este vorba de pesta porcină africană, o boală pentru care nu există vaccin și odată îmbolnăvite animalele trebuie imediat sacrificate pentru a evita răspândirea bolii, gripă aviară, boală care se poate transmite și la om și care a mai fost întâlnită la Buzău în anul 2005 și dermatoza nodulară bovină(Lumpy Skin Disease).

Animalele ce se îmbolnăvesc de aceste boli trebuie urgent sacrificate în abatoare autorizate iar carnea trebuie incinerată. Medicii veterinari spun că nici pesta porcină africană și nici dermatoza nodulară bovină  nu sunt periculoase pentru sănătatea omului însă ele sunt contagioase și pot duce la o scădere drastică a efectivelor de animale ceea ce ar crea un impact economic major.

De asemenea un impact economic asupra exporturilor de carne îl poate avea și confirmarea unei dintre aceste boli pe teritoriul țării pentru că, odată ce boala a fost confirmată exporturile se interzic pe o perioadă  de timp de până la 36 de luni de la lichidarea bolii.

Iată aici măsurile care se iau in calcul pentru pestă porcină africană, gripă aviară și dermatoza nodulară bovină!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.