Numărul urșilor care atacă gospodăriile oamenilor este în creștere față de anul trecut. O spun reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău care au contabilizat de la începutul anului nu mai puțin de 24 de atacuri de urs față de doar 32 înregistrate în cursul anului 2015. Urșii au atacat de la începutul anului 2016  porci, capre, oi dar şi familii de albine. Au fost înregistrate patru atacuri  în comuna Beceni, patru în oraşul Pătârlagele, şapte în comuna  Colţi,  trei în comuna Lopătari, unul în comuna Mânzăleşti, două în comuna Pardoşi, unul  în comuna Greabănu, unul în comuna Topliceni și unul în comuna Bozioru.

Responsabilii din cadrul AJVPS care au sarcina să ucidă fiarele în baza unor autorizații emise de Ministerul Mediului spun că numărul urșilor a crescut foarte mult și din această cauză s-au înmulțit și atacurile.

Efectivele de urs s-au înmulțit iar politica de recoltare a acestei specii foarte strict protejate se face doar cu derogare de la minister. S-a obținut un număr foarte mic de intervenții  in fiecare an și drept urmare urșii s-au înmulțit, trăiesc bine mersi și umblă după hrană. Anul acesta, AJVPS a avut de scos 4 exemplare fata de 2 exemplare anul trecut. Am reușit să scoatem 3 urși și nu s-a reușit  recoltarea celui de-al patrulea exemplar în zona Colți unde au fost mai multe atacuri. În cazul ursului de la Colți s-au emis mai multe autorizații dar nu s-a reușit deși s-a încercat. Ursul nu a venit regulat, mai mult noaptea iar noaptea nu ai voie să îl vânezi deși oamenii au stat de pază”, a declarat  Dragoș Ștefănescu, directorul AJVPS Buzău.

În  baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, Garda Forestieră Focșani a emis până în prezent 14 decizii de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de specia urs brun (transmise către M.M.A.P. pentru efectuarea plăților), 4 decizii de neacordare a despăgubirilor, 5 decizii fiind în curs de analiză și redactare.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.