Buchiseala revine în trend

Autorităţile din învăţământ au „descoperit” că unul din doi tineri cu vârsta de 15 ani citeşte dar nu înţelege, iar acest lucru nu este valabil numai pentru orele de română, ci şi pentru alte discipline, ca matematica, istoria sau geografia. Numit „analfabetism funcţional”, fenomenul urmează să fie contracarat prin reintroducerea lecturii în clasele I-VIII. În învăţământul primar, ora de lectură va fi trecută explicit în planul de învăţământ, iar la gimnaziu, elevii vor avea o oră de lectură nu numai la limba română, ci şi la matematică, fizică sau alte materii.

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău are sarcină de la Ministerul Educaţiei să îşi dezvolte planurile individuale, iar şcolile să îşi schimbe planurile de dezvoltare instituţională având în vedere noile realităţi. Florina Stoian, şefa IŞJ, ne-a declarat recent: „Evaluările internaţionale la care elevii din Romînia au fost parte, rezultatele examenelor naţionale, precum şi studiile realizate la nivelul ministerului relevă un fapt indubitabil, acela că elevii noştri nu au competenţe de comunicare în limba română, pe lângă alte neajunsuri. Introducerea unor opţionale pe această temă nu face altceva decât să determine o aplecare a elevilor spre studiu şi lectură a cărţilor, a auxiliarelor didactice, culegeri de exerciţii şi altele. Fiecare vârstă a copilăriei are romanele ei consacrate în timp. Amintiţi-vă ce cărţi citeaţi la 10 ani, la 14, la 18. Vocabularul elevilor se îmbogăţeşte numai în acest mod. Oricare dintre disciplinele studiate la clasele I-VIII pot să oblige în pregătirea temelor pe elevi la lectură, într-o formă accesesibilă şi, de ce nu, plăcută.”

 

Rămâne ca profesorii să vadă cum se vor realiza cursurile opţionale şi cum vor fi acestea încadrate în planul de învăţământ, partea plină a paharului fiind faptul că apar oportunităţi de completare a normelor didactice sau de câştigare a unui ban în plus, la plata cu ora.

 

S.D.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine că nu au competențe! Numai așa ajung miniștri sau europarlamentari. Vezi că de 50 de ani există lecturi obligatorii de la calsa I.
    Dar cei care citesc prost și numai un minut ajung departe! Lasați steagul jos că măcăne!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.