Prefectul județului Buzău, Leonard Dimian solicită demiterea din funcție a comisarului Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim, acuzând-o de incompetență.  Solicitarea vine după ce la finele săptămânii trecute  polițiștii și inspectorii DSVSA au găsit, pe un teren aflat la marginea unui cartier din municipiul  Râmnicu Sărat, cantități importante de deșeuri animaliere.

Semnalul de alarmă pe care l-am tras săptămâna trecută nu ascunde rele intenții sau interese. Cazul de la Râmnicu Sărat nu este singular. Acolo este o anchetă în desfășurare, dar ce am constatat la fața locului este grav. Ancheta pe care o derulează organele abilitate va stabili cu exactitate proporțiile situației care trenează în acea zonă, iar vocile locuitorilor din Cartierul Parhon din Râmnicu Sărat care se plâng de mirosul insuportabil și de mizerie stau mărturie că acolo chiar vorbim de un dezastru ecologic. Această relaxare cu care este tratat cazul de la Râmnicu Sărat și cu care se încearcă declinarea responsabilității este în antiteză cu interesul manifestat la izbucnirea pandemiei de coronavirus în cazul taberei Arbănași.

Interesul <<fardat>> pe care îl manifestă conducerea Gărzii de Mediu față de poluarea din județul nostru trebuie să înceteze și de aceea am cerut demiterea doamnei Carmen Ichim de la conducerea Comisariatului Județean de Mediu Buzău pentru incompetență. În urma unor controale tematice desfășurate de echipe ale Instituției Prefectului în mai multe comune ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățeni am descoperit mormane imense de deșeuri aruncate pe câmpuri. Vernești, Siriu, Pănătău sau Calvini sunt localități aproape sufocate de gunoaie și în care autoritățile nu depun eforturi pentru a menține mediul curat și au găsit ca soluție îngroparea deșeurilor.  În toate aceste situații, Garda de Mediu își arată ineficiența, pasează responsabilitatea și, în loc să tragă la răspundere vinovații și să ia măsuri, încearcă să ascundă neregulile. Aici vin din nou cu un exemplu din localitatea Beceni, unde comisarii de mediu au avut drept scop schimbarea declarației unui localnic care s-a adresat instituțiilor centrale după ce a constatat că primăria din comună depozitează gunoiul menajer pe un teren viran, apoi incendiază aceste gunoaie. Totodată vidanja primăriei deversează regulat în pârâul Slănic dejecțiile colectate contracost din fosele cetățenilor”, se arată în comunicatul de presă remis, luni, de prefectul județului Buzău Leonard Dimian.

Carmen Ichim se află la conducerea Gărzii de Mediu Buzău de 15 ani, cu o pauză de doi ani și jumătate între anii 2017 și 2019 când a fost prefect al județului. În ultimele luni ale mandatului de prefect Ichim l-a avut ca subaltern pe Leonard Dimian care, ulterior, a și înlocuit-o în funcție la jumătatea lunii decembrie 2019. Pe vremea cât a fost subprefect Dimian nu a avut o viață tocmai ușoară având-o pe Ichim ca șefă iar după preluarea funcției de prefect și întoarcerea lui Ichim la șefia Gărzii de Mediu Buzău clinciurile între cei doi nu au încetat. La finele lunii februarie, când autoritățile județene au identificat, la Arbănași primul spațiu de carantinare destinat persoanelor sosite din țările cu risc crescut de infecție cu Covid-19, comisarul-șef al Gărzii de Mediu a atras atenția că spațiul identificat de Prefectură nu ar fi deloc unul potrivit.

După amiază, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Buzău a revenit cu un răspuns la acuzele prefectului Leonard Dimian. În răspunsul transmis de Ichim aceasta transmite că în spatele acuzațiilor ar fi de fapt încercarea de cooptare a sa în rândul formațiunii politice care l-a susținut pe Dimian pentru ocuparea funcției de subprefect și apoi cea de prefect.

„Am luat cunoștință fără surprindere de afirmațiile lansate în spațiul public astăzi, 20 iulie 2020, de către prefectul Județului Buzău, cu privire la ineficiența Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău care, în opinia sa, ”în loc să tragă la răspundere vinovații și să ia măsuri, încearcă să ascundă neregulile”, dar și de solicitarea sa de demitere din funcție a comisarului șef. Legat de acestea, doresc să fac următoarele precizări:
–    În ce privește ”ineficiența” GNM-CJ Buzău, bilanțul de activitate al instituției de la începutul anului în curs și până la data de 15 iulie arată că, în cadrul celor 406 inspecții efectuate în Județul Buzău, au fost aplicate 68 de amenzi în valoare de 878.500 ron pentru nerespectarea prevederilor legislației de mediu și au fost dispuse măsurile necesare pentru remedierea tuturor deficiențelor constatate, impuse prin actele de control. Printre UAT-urile sancționate se regăsesc și cele enumerate de către prefect;
– Afirmațiile prefectului Județului Buzău se dovedesc încă o dată lipsite de orice fundament real, cu o tot mai vădită tentă personală și politică, iar toate acțiunile sale din ultima vreme, îndreptate împotriva mea, le pun pe seama intenției sale de a mă coopta într-unul din partidele conduse de cei care l-au susținut pentru a ocupa, succesiv, funcțiile de subprefect și, apoi de prefect, lucru confirmat de demersurile insistente din ultimele 5 luni ale unor ”emisari” ai acestor formațiuni politice;- Prefectul Județului Buzău a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor demiterea mea încă din luna februarie a acestui an, după ce în ședința CJSU Buzău în care s-a aprobat înființarea unui centru de carantină pentru pacienții cu Covid-19 în cadrul Taberei Arbănași, am susținut că locația respectivă este neadecvată acestui scop, neîndeplinind, din perspectiva legislației de mediu, condițiile de evacuare în siguranță a apelor uzate, care ajungeau fără a fi tratate pe un teren din apropiere și, ulterior, în cursul de apă Slănic. De altfel, punctul meu de vedere exprimat cu fermitate în cadrul ședinței a fost confirmat la nici o lună distanță, când aceleași autorități au dispus închiderea centrului de carantină pentru nerespectarea condițiilor minime de funcționare;- În continuare, pe parcursul ultimelor luni, prefectul de Buzău a solicitat în nenumărate rânduri Gărzii Naționale de Mediu și MMAP demiterea mea, formulând cele mai diverse acuzații cu privire la activitatea mea profesională, toate fiind verificate de forurile ierarhic superioare și infirmate de acestea;- Având în vedere că, în cursul anului 2019, dânsul mi-a fost subordonat timp de aproape 6 luni de zile (iulie-decembrie), am ajuns să-i cunosc foarte bine competențele profesionale și aș fi mai în măsură să mă exprim cu privire la activitatea acestuia. Pe de altă parte, dânsul nu poate face aprecieri vizavi de activitatea specifică protecției mediului, neavând nici pregătirea, nici expertiza necesare în acest domeniu deosebit de complex;- Cu privire la depozitarea/îngroparea resturilor de origine animalieră pe un teren din municipiul Rm. Sărat, pe care dînsul o cataloghează drept ”dezastru ecologic”, fac precizarea că reprezentanții GNM-CJ Buzău au efectuat controale împreună cu cei ai IPJ Buzău și DSVSA Buzău, fiecare instituție făcând verificări conform competențelor legale. În acest context, reiterez faptul că TOATE ASPECTELE SEMNALATE ȚIN, POTRIVIT LEGII, DE COMPETENȚA DE VERIFICARE ȘI SOLUȚIONARE A D.S.V.S.A. BUZĂU, instituție care este abilitată să dispună măsurile necesare de remediere a situației.
În încheiere, doresc să-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul discreționar în care dânsul înțelege să-și exercite atribuțiile de reprezentant al Guvernului în teritoriu, însă îi asigur pe buzoieni că, în ceea ce mă privește, oricâte presiuni se vor mai face asupra mea nu voi abdica niciodată de la respectarea cu strictețe a legii pe care, inutil să mai precizez, o cunosc la perfecție.
De asemenea, în contextul amenințării care continuă să planeze asupra județului nostru – și aici mă refer, desigur, la epidemia de Covid-19 – cred că ar fi mai util ca aceste eforturi și energii să fie canalizate spre gestionarea cât mai responsabilă a situației sanitare la nivel local, în respect față de lege și de dreptul la sănătate și viață al cetățenilor.”, a transmis Carmen Ichim.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.