Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, astăzi, în ședință extraordinară pentru a adopta planul de măsuri pe perioada iernii.  Reprezentanții Guvernului în teritoriu au trasat principalele direcţii pe care trebuie să le urmeze instituţiile care trebuie să se implice pentru ca populaţia să treacă cu bine de iarnă. În primul rînd, trebuie să nu se mai ajungă la situaţii critice ca cele de la începutul anului curent când Buzăul a fost paralizat de nămeţi uriaşi. Drumurile au fost blocate zile întregi, oamenii au rămas captivi în marea de omăt, fără hrană şi apă de băut. Ca astfel de situaţii să fie evitate, în următoarele săptămâni rămase până la instalarea iernii, autorităţile trebuie să inventarieze zonele în care locuiesc persoanele cu afecţiuni cronice, cele care au nevoie de dializă şi gravidele, pentru a menține pe cât posibil deschise drumurile  către aceștia. Administrațiile locale trebuie să identifice spații în care să cazeze persoanele fără adăpost sau pe cele blocate în trafic.
„Identificare și pregătirea spațiilor necesare cazării temporare a persoanelor surprinse de blocaje precum și asigurarea materialelor de strictă necesitate, cât și identificarea spațiilor destinate cazării persoanelor fără adăpost cad în sarcina administrațiilor locale”, a declarat ofițerul Adrian Mondea de la ISU Buzău.
În plus, pînă la 15 noiembrie, Consiliul Judeţean şi Secţia Drumuri Naţionale vor trebui să se pună la punct cu utilajele de deszăpezire. În caz contrar, reprezentanţii instituţiilor ar putea fi trași la răspundere.
Cel mai probabil, drumurile județene vor fi deszăpezite tot de firmele desemnate anul trecut pentru că licitația pentru deszăpezirea drumurilor județene din acest an nu a fost încă finalizată .
Prefectura va alcătui de săptămâna viitoare o comisie care să verifice cum se pregătesc instituțiile abilitate pentru a nu fi prinse și în această iarnă pe picior greșit.
„Pe hârtie totul pare bine și frumos. De săptămâna viitoare vom face o comisie mixtă și vom face verificări să vedem cum vă pregătiți ca să nu aveți probleme. Vom verifica în special Drumurile Județene, Naționale și celelalte instituții direct implicate în gestionarea situațiilor de urgență din această iarnă. Rezultatele acestor verificări vor fi prezentate în maxim trei săptămâni. Deci întreprindeți măsurile specifice la modul cel mai serios, nu doar scriptic, ci și faptic”, a concluzionat subprefectul Vasile Alecu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.