Vasile ALECU

Prefectura Buzău a decis în urma discuțiilor de săptămâna trecută dintre reprezentanții DSP, Sanitas, conducerea Spitalului Județean precum și cea a Consiliului Județean să ceară Ministerului Sănătății încadrarea Spitalului Județean Buzău într-o categorie de competență superioară celei în care se află la acest moment.
„Ținând cont de complexitatea cazurilor tratate la Spitalul Județean Buzău o să solicităm Ministerului Sănătății o încadrare un pic mai sus vizavi de încadrarea pe care o are acum ca și spital. Astfel, Spitalul Județean Buzău ar putea fi declarat spital de categoria a II-a urmând să primească implicit și o finanțare mai mare de la buget”, a declarat subprefectul județului Buzău, Vasile Alecu.

În funcție de competențe, spitalele se clasifică pe 5 categorii, după cum urmează:
categoria I – nivel de competenţă foarte înalt;
categoria II – nivel de competenţă înalt;
categoria III – nivel de competenţă mediu;
categoria IV – nivel de competenţă bazal;
categoria V – nivel de competenţă limitat.
-spitalul cu nivel de competenţă înalt-categoria II-a este spitalul caracterizat astfel :
are un număr de 400 -1200 paturi;
are structuri care funcţionează ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată.
deservește populaţia județului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi a judeţelor limitrofe (350.000 – 1.500.000 locuitori).
-spitalul cu nivel de competenţă mediu-categoria a III-a este spitalul caracterizat astfel:
are un număr de 300 -1000 paturi;
deservește populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde își are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe (200.000 – 600.000 locuitori), pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Totodată, factorii de răspundere de la nivel județean au ajuns la concluzia ca banii Spitalului Județean de Urgență Buzău ar putea fi economisiți dacă s-ar reduce numărul de persoane care solicită, nejustificat, asistență medicală de urgență. Pentru acest lucru, Prefectura Buzău împreună cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate urmărește să îi determine pe medicii de familie să gestioneze cazurile mai puțin complexe la cabinetele proprii astfel încât bolnavii să nu mai ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău cu afecțiuni minore .
„Cu ajutorul CJAS vrem să convingem medicii de familie să se implice și să gestioneze cazurile mai puțin complexe iar pe perioada week-end-ului să încercăm tot cu ajutorul medicilor de familie și al asistentelor ce au domiciliul în localitățile respective să încerce să rezolve cazurile ușoare. Am observat că pe perioada week-end-ului se prezintă la UPU cazuri ușoare care, odată ajunse aici, trebuie să primească un minim de investigații iar acest lucru necesită timp și bani iar în acest fel sporesc cheltuielile”, a declarat subprefectul Vasile Alecu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.