Preotul buzoian Mihail Milea fondatorul Fundației Umanitare Sfântul Sava cea care deține mai multe cămine de copii și bătrâni a transmis un mesaj de solidaritate românilor de pretudindeni care protestează în stradă. Redăm mai jos conținutul mesajului:

 

Atunci când o mică parte a trupului nostru omenesc suferă, durerea se transmite îndată la întreaga fiinţă umană. Atât trupul, cât şi sufletul din noi formează un tot unitar: omul.

De aproape două săptămâni, o mică parte din populaţia ţării noastre, în semn de disperare, a ieşit în stradă pentru a-şi manifesta în mod democratic, fără violenţă, nemulţumirile din toate punctele de vedere.

Biserica nu poate sta indiferentă în faţa acestei realităţi dramatice prin care trece poporul nostru român, ca de altfel şi alte  multe state  europene şi nu numai. Chiar dacă ar fi doar o singură persoană pe stradă, nu putem sta totuşi nepăsători; cu atât mai mult când, în aceste zile, au protestat zeci de mii de românii atât în ţară, cât şi în afară: Spania, Italia, Anglia, Franţa etc.

Ca preot ortodox mă simt îndurerat când zăresc oameni săraci în vremea noastră căutând înfometaţi hrană prin tomberoanele puse pentru depozitarea gunoiului şi a resturilor menajere. Trist, dar adevărat!

De câte ori citesc în Evanghelie pasajul biblic cu „Samarineanul milostiv”(Luca X), mă revoltă sufleteşte atitudinea acelor slujitori care au trecut fără nicio sensibilitate sufletească pe lângă acea persoană aflată pe stradă, într-o stare muribundă, abandonat de toată lumea. De multe ori m-am pus în pielea acelei persoane – defavorizată, însângerată şi batjocorită – aflată pe drum în plină zi, cu mulţi trecători umblând pe ambele sensuri.

Nu fac parte din niciun partid politic; pentru mine ca preot, cel mai mare şi puternic „partid” este „poporul cel binecredincios”, pentru care Biserica Ortodoxă se roagă în fiecare zi la toate slujbele sale religioase. Acest popor face parte prin botez din Biserică, care este de fapt „Trupul lui Hristos”, după cum ne spune şi Sfântul Apostol Pavel.

Ca preot sunt alături de toţi cei săraci, de cei şomeri, de acele persoane defavorizate, fără de adăpost în plină iarnă, de bătrânii uitaţi uneori chiar şi de propriii lor copii plecaţi în străinătate după pâinea cea amară „de toate zilele”; sunt solidar cu zecile de mii de tineri fără loc de muncă, îi compătimesc pe cei bolnavi care mor cu zile lângă spitalele care se închid rând pe rând în multe localităţi din ţara noastră. Mă doare situaţia sistemului de învăţământ românesc care nu mai promovează de multă vreme adevăratele valori la care să aspire elevii şi studenţii neamului nostru; mă îngrijorează situaţia sistemului medical lipsit de o finanţare de stat garantată prin lege. Sunt înlăcrimat de plecarea milioanelor de români peste hotare, care de cele mai multe ori nu se mai întorc în ţară, lăsându-şi, mulţi dintre ei, familiile lor de izbelişte. Pământurile noastre sunt vândute pe nimic la străini şi altele rămân în paragină fără a fi cultivate de noi românii din cauza sărăciei; bogăţiile noastre naturale aflate în adâncul pământului românesc sunt luate peste graniţă fără nicio opreliște. Au început să ne ia şi credinţa ortodoxă, să ne scoată icoanele şi religia din şcoală şi din locurile publice. Suntem forţaţi de cei fără de lege din străinătate să legalizăm în România homosexualitatea şi prostituţia.

Ne este atinsă fiinţa naţională a poporului nostru român. Suntem abandonaţi din toate părţile. De ce am ajuns în această decădere? Răspunsul îl găsim în Sfânta Scriptură la cartea „Plângerile lui Ieremia”. Am pierdut ortodoxia, credinţa vie în Mântuitorul Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu, ne-am întinat cu tot felul de păcate. Am păcătuit cu toţii. Acum este vremea să facem pocăinţă cu toţii; să ne recunoaştem fiecare cu ce am greşit printr-o spovedanie sinceră şi cu căinţă. Să ne întoarcem cu faţa la Dumnezeu şi să rămânem cu credinţa vie în Biserica Ortodoxă. Trebuie să fim solidari cu cei aflaţi în nevoie. Să ne recâştigăm identitatea naţională şi spirituală pe care am pierdut-o de-a lungul vremii. Să ne punem toată încrederea doar în Bunul Dumnezeu, care este mare.

La acest moment nimeni nu ne poate salva: orice guvern ar veni, orice partid ar fi la putere, orice conducător se va alege în fruntea ţării. Trebuie urgent să ne schimbăm în bine noi înşine, cu toţii, începând de la mine, ca preot. Să ne lăsăm de tot felul de păcate şi să iubim ţara noastră, România, care este  „Grădina Maicii Domnului”.

Eu cred în miracole; sunt convins că jertfa martirilor neamului nostru românesc nu a fost în zadar. În aceste zile nu trebuie să apelăm la nicio formă de violenţă fizică căci judecata lui Dumnezeu este dreaptă şi iminentă. Nimeni nu va putea fugi din faţa Lui.

Să ne rugăm mai mult pentru binele poporului nostru român, căci rugăciunea noastră înlăcrimată înaintea lui Dumnezeu face minuni.

 

Preot Prof. Dr. Mihail Milea

2 COMENTARII

 1. Mie din matematica mi-a placut (printre altele) metoda reducerii la absurd. Nu astept un raspuns de la doamna vasilica (dar l-as accepta chiar si de la dansa) ci de la unul din cei care vor citi mesajul de mai sus, si ar incerca sa-mi rspunda:
  1.”nu este o atitudine potirvita”– dar care?
  2. „nu asta e solutia” – dar care?
  3. „situatia acestei tari”– care tara? care situatie??
  4. cum anume as putea fi eu alaturi de guvernul „NOSTRU”(care „noi”?)(sau vreunul dintre fostele sau viitoarele(azi 21-02-2012 deja este unul nou care sper sa nu faca prea multe greseli( a se citi sa nu reziste prea mult, avand in vedere ca a fost numit pe nume iar nu pe renume) guverne), cand nu l-am votat, nu am fost de acord cu cea mai mare parte din ceea ce a facut sau nu a facut, cand nu ma reprezinta nici pe mine si nici pe vreunul dintre apropiati, cand singura vina o poarta altii (ex: betivii lenesi care au inghetat in strada(sau case), cand singurii romani pe care il reprezinta guvernul si-au castigat nationalitatea prin nastere, iar apoi au luat pentru ei sau s-au multumit cu faramiturile de la ce luau strainii tot ceea ce se putea vinde, iar ce nu s-a putut vinde/distruge au concesionat pe bani putini dar comisioane grase, samd.
  5. ce m-ar putea face sa nu mai merg in fiecare seara la Teatru, la „Pe Asfalt” sau „In pasaj”,sau „la Unirii”, sau „Prin centru vechi/istoric”, sau „………………”, etc ? (recunosc ca incepand cu data de 14-01 cand am aflat si pana azi nu am fost 4 seri, atunci cand nu eram fizic in Bucuresti, insa in locul meu am lasat sa protesteze vreo 50-60 de metri de trotuar curat(fara zapada/gheata/apa) pe care nici macar mare parte din cei ce treceau zilnic pe acolo nu au vrut sa ne ajute ocolindu-ne in timp ce noi lucram fie cu lopeti, fie cu ciocane , tesle sau un tarnacop, iar cativa dintre ei ne-au zis :” la munca, nu la intins mana! stiti numai sa cereti de la guvern”,”ai grija ca sare gheata pe mine/noi (si nu ne putem muta 3m mai in spate/nu putem ocoli).
  6. daca ziua muncesc (in mare parte pentru a plati taxe(ce apoi sunt furate) sau subzista) si nu ma simt suficient de obosit incat seara sa nu tarnacopesc/lopatez/ciocanesc langa „jandarimii ne iubeste, d’aia ne incercuieste”, ce ar trebui sa fac pentru a putea avea un somn linistit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.