Departamentului de Luptă Antifraudă a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în legătură cu președintele Consiliului Județean Buzău care este suspectat că a dat lucrări din bani europeni firmei ginerelui său.
Mediafax scrie astăzi că Victor Mocanu va fi cercetat de procurori pentru conflict de interese la cererea Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) care a constatat că a schimbat furnizorul anumitor materiale de construcţii pentru „Drumul Vinului” cu firma ginerelui său, SC Baum Construct.
Controlul demarat de DLAF a fost cerut de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului după ce verificatorii ministerului au descoperit un posibil conflict de interese între preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu şi o firmă a omului de afaceri buzoian Neculai Cojocaru, un apropiat al preşedintelui CJ, Victor Mocanu. Firma Nikost se afla printre furnizorii de materiale de construcţie pentru „Drumul Vinului”, proiect finanţat din fonduri europene.

Inspectorii Direcţiei de Control şi Verificare a Utilizării Fondurilor Comunitare din MDRT au descoperit în urma verificărilor că o cumnată a lui Neculai Cojocaru, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Victor Mocanu, Daniel Drăgan, într-o altă firmă numită Baum Construct SRL, tot din Buzău.
La sesizarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, inspectorii DLAF au descoperit că pe lângă firma omului de afaceri Neculai Cojocaru, Nikost SRL și cea a ginerelui lui Victor Mocanu, S.C. Baum Construct SRL a intrat în proiect obținând contracte de 1,6 milioane de lei.
Proiectul tehnic al proiectului, „Drumul Vinului” a fost modificat în așa fel încât in locul pietrei de carieră, prevăzută iniţial să se poată folosi piatra de balastieră produsă de firma S.C. Baum Construct.

Inspectorii DLAF au constatat însă că înlocuirea furnizorului anunţat iniţial cu Baum Construct SRL s-a făcut în 19 octombrie 2009, la doar cinci zile după ce beneficiarul, Consiliul Judeţean Buzău, a semnat contractul cu câştigătorul licitaţiei pentru „Drumul Vinului”, consorţiul SOROCAM SRL- Grup Colas SA. Mai mult, înlocuirea furnizorului de materiale luat în calcul iniţial, Şerbănică Petrotrans SRL din Buzău, cu firma ginerelui lui Victor Mocanu, Baum Construct SRL, s-a făcut pe baza unor rapoarte de încercare pentru produsele de balastieră ale Baum Construct. Probele pentru aceste teste fuseseră însă recoltate, conform documentelor, chiar în ziua semnării contractului de execuţie a lucrării, în 14 octombrie.

Schimbarea furnizorului de materiale de construcţii a presupus modificarea indicatorilor tehnici ai proiectului. Modificarea a fost adoptată de preşedintele beneficiarului, Victor Mocanu, în 16 noiembrie 2009, la trei zile după ce solicitarea în acest sens a constructorului SOROCAM a fost acceptată de proiectantul întregii lucrări, SC Consilier Construct SRL.

Pentru inspectorii DLAF, fapta lui Mocanu de a semna mai multe documente în baza cărora firma ginerelui său, SC BAUM Construct SRL, a câştigat 1.645.976,86 de lei într-un proiect finanţat şi din fonduri europene „poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 253, alineat 1, din Codul Penal”. Articolul respectiv reglementează conflictul de interese în materie penală, pedepsit cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu nu pare deloc îngrijorat de de faptul că va fi cercetat de procurori în legătură cu neregulile constatate în proiectul „Drumul Vinului”. Contactat telefonic de Observatorul Buzoian, Victor Mocanu contestă acuzațiile care i se aduc de inspectorii Departamentului de Luptă Antifraudă și le consideră „apă de ploaie”.
„Sunt niște aiureli. Toate acele schimbări s-au clarificat, au fost obținute toate avizele iar ceea ce susțin dânșii este apă de ploaie. Nu știu de ce apar aceste lucruri tocmai acum, dar încă o dată nu este decât apă de ploaie”, a încheiat Victor Mocanu.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/12/Victor-MOCANU.mp3|titles=Victor MOCANU]

2 COMENTARII

  1. Auzi explicatie: „ii apa de ploaie” !!!!!! Exprimare a presedintelui CJ….. Pai d.le pres daca asta -i apa de ploaie !? cum e apa minerala??? ma refer la consistenta-cash. Dap… fratilor nu ca e grav, E INSUPORTABIL ce fac acesti domni D-asta e distrusa tarisoara asta….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.