Bigiu DNA-4
Noi amănunte ies la iveală odată cu propunerea de arestare a șefului RA-APPS, Georgian Surdu, acuzat că ar fi intervenit pe lângă președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu pentru obținerea unui contract de execuție a unor lucrări de canalizare în comuna Ghergheasa. Conform anchetatorilor, Cristi Bîgiu, cercetat în acest dosar pentru trafic de influență, ar fi recunoscut că a primit de la șeful RA-APPS bani pentru a ajuta firma acestuia să câștige licitația pentru execuția lucrărilor de canalizare.
„Bîgiu Marian Cristinel a recunoscut că în vara anului 2013 inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a cerut să intervină pe lângă primarul localităţii Ghergheasa pentru a-l determina să atribuie contractul de lucrări SC Construct Co Group SRL, acesta din urmă promiţându-i că-i va remite 8% din valoarea contractului; că a primit suma de 70.000-75.000 euro de la inculpatul Surdu Georgian Gabriel prin intermediar”, se arată în referat.
Bîgiu a mai declarat în faţa anchetatorilor şi că interesele lui Gabriel Surdu în relaţia cu Primăria Ghergheasa erau reprezentate de un anume Horaţiu Daniel Vidan Popa, administratorul societăţii Construct Co Group.
Anchetatorii au mai scos la iveală că sumele importante de bani pe care Bîgiu le primea de la diverse persoane erau lăsate în custodia unei femei în care avea încredere, lucru cunoscut şi de unii salariaţi din cadrul Consiliului Județean Buzău.
„O astfel de situaţie a avut loc în luna august 2013. În concret, numitul Bîgiu Marian Cristinel s-a deplasat la domiciliul acesteia din municipiul Buzău şi i-a dat spre păstrare suma de 50.000 de euro. A doua zi, sau a treia zi, numitul Bîgiu Marian Cristinel i-a transmis acesteia să-i dea din cei 50.000 de euro suma de 25.000 de euro unei nepoate a sus-numitului. Diferenţa de 25.000 de euro până la cei 50.000 de euro a fost cheltuită de numitul Bîgiu Marian Cristinel”, se precizează în documentul citat.
La rândul său, primarul comunei Gheorgheasa, Paraschiv Popescu, a declarat în faţa anchetatorilor că preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a lăsat să se înţeleagă că firma controlată de Gabriel Surdu trebuie să câştige licitaţia pentru lucrările de canalizare şi asfaltare.
„Popescu Paraschiv a arătat că (…) intermediarul i-a precizat că preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu Cristinel Marian, îi cunoaşte şi că ei trebuie să câştige licitaţia; că după ce licitaţia a fost adjudecată de SC Construct CO Grup SRL, în vara anului 2014, a purtat cu Bîgiu Marian Cristinel o discuţie la sediul Consiliului Judeţean Buzău, cu această ocazie cel din urmă precizându-i că a recomandat o societate bună din Bucureşti în vederea efectuării lucrărilor de asfaltare şi canalizare”, se mai arată în referatul DNA.
Tribunalul Bucureşti urmează să se pronunţe joi asupra cererii DNA privind arestarea preventivă a lui Gabriel Surdu, director al RA-APPS, reţinut pentru cumpărare de influenţă. În cauză este urmărit penal şi Cristinel Bîgiu, preşedinte al CJ Buzău la data faptei, pentru trafic de influenţă.
„În vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Surdu Georgian i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de preşedinte al CJ Buzău, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Cristinel Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că-l va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza judeţului Buzău. La rândul său, Gabriel Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cei doi, susţin procurorii, au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi lui Bîgiu printr-un intermediar.
DNA precizează că, în 1 noiembrie 2013, în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective şi o societate comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având servicii de consultanţă constând în: îndrumarea metodologică privind aplicarea de către primărie a procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică/acordurilor cadru; informarea primăriei respective asupra prevederilor legale şi schimbărilor survenite la nivel legislativ în domeniul achiziţiilor publice; verificarea documentaţiilor aferente procedurilor de atribuire, iniţiate de către primărie, precum şi a documentelor care au fost întocmite pe parcursul respectivelor proceduri şi care au fost puse la dispoziţia prestatorului de către instituţia publică, din punct de vedere al conformităţii acestora cu prevederile legale; asistenţă în vederea întocmirii de către primărie a punctelor de vedere în legătură cu contestaţiile depuse în faţa instituţiilor abilitate prin care se atacau acte ale acesteia.
Sursa citată menţionează că în 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de Bîgiu, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect ”Modernizare drumuri de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare”, în valoare de aproximativ 11 milioane euro.
„Procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 euro”, se mai spune în comunicatul DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.