Autoritățile din cadrul Direcției de Sănătate Publică sunt în alertă din cauza unei suspiciuni de meningită cu virus West Nile, boală provocată de înțepătura de țânțar infectat. O femeie de 43 de ani din Buzău s-a prezentat la doctor cu simptome specifice acestei afecțiuni, care netratată, poate lăsa sechele grave asupra sistemului nervos central ori poate provoca decesul.
Femeia a primit tratament specific meningitei cu virus West Nile iar acum diagnosticul precis este așteptat de la București, probe fiind transmise la Institutul Cantacuzino.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul înţepăturilor de ţânţari infectaţi. Boala nu se transmite direct de la om la om. Simptomele acestei afecțiuni sunt variate: de la febră şi dureri de cap, la văsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare care survin în 3-7 zile de la o înţepătură de ţânţar infectat. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă de urgenţă la medicul de familie sau direct la spital. Una din 150 de persoane infectate poate dezvolta o formă severă de boală care înseamnă afectarea neurologică cu eventuale sechele pentru tot restul vieţii și chiar decesul.
Pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul West Nile, medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsuri pentru a se feri de ţânţarii care pot fi extrem de periculoşi:
– evitaţi înţepăturile de ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi!
– când sunteţi în aer liber, utilizaţi substanţe adecvate pentru protecţia împotriva ţânţarilor
– protejaţi ferestrele şi uşile cu plase adecvate
– curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor
– schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele
– beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apa a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apa plată, minerală, ceaiuri.
– relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar.
Evitaţi bălţile, canalele!
C.D.