tantar-malarie4
Autoritățile din cadrul Direcției de Sănătate Publică sunt în alertă din cauza unei suspiciuni de meningită cu virus West Nile, boală provocată de înțepătura de țânțar infectat. O femeie de 43 de ani din Buzău s-a prezentat la doctor cu simptome specifice acestei afecțiuni, care netratată, poate lăsa sechele grave asupra sistemului nervos central ori poate provoca decesul.
Femeia a primit tratament specific meningitei cu virus West Nile iar acum diagnosticul precis este așteptat de la București, probe fiind transmise la Institutul Cantacuzino.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul înţepăturilor de ţânţari infectaţi. Boala nu se transmite direct de la om la om. Simptomele acestei afecțiuni sunt variate: de la febră şi dureri de cap, la văsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare care survin în 3-7 zile de la o înţepătură de ţânţar infectat. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă de urgenţă la medicul de familie sau direct la spital. Una din 150 de persoane infectate poate dezvolta o formă severă de boală care înseamnă afectarea neurologică cu eventuale sechele pentru tot restul vieţii și chiar decesul.
Pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul West Nile, medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsuri pentru a se feri de ţânţarii care pot fi extrem de periculoşi:
– evitaţi înţepăturile de ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi!
– când sunteţi în aer liber, utilizaţi substanţe adecvate pentru protecţia împotriva ţânţarilor
– protejaţi ferestrele şi uşile cu plase adecvate
– curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor
– schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele
– beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apa a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apa plată, minerală, ceaiuri.
– relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar.
Evitaţi bălţile, canalele!

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.