telefon

Metoda “Accidentul” continuă să facă numeroase victime în judeţul Buzău dar şi în ţară. Din octombrie 2012 şi pînă luna aceasta, poliţiştii buzoieni au înregistrat aproape 50 de dosare penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda ”evenimentul rutier”. Valoarea totală a pagubei provocate celor înşelaţi în acest fel este extrem de mare: aproape un miliard şi jumătate de lei vechi.                                                                         

Metoda folosită de infractori este una cu un deosebit impact emoţional asupra victimelor. Victima, de regulă cu vârsta între 50 şi 80 de ani, primeşte un telefon de la o persoană care o anunţă că fiul/nepotul său a provocat un accident grav de circulaţie şi se află la sediul poliţiei, iar pentru a scăpa are nevoie urgentă de o sumă mare de bani. Apelantul „sfătuieşte” victima să meargă la bancă şi să depună banii, iar după îndeplinirea formalităţilor să-l contacteze telefonic pentru a-i comunica numărul de cont.

 Victimele îşi dau seama că au fost înşelate abia în momentul în care sunt sunate sau se hotărăsc să-şi sune fiii/nepoţii pentru a-i întreba ce li s-a întâmplat.

Pentru a nu mai deveni victime ale escrocilor, poliţiştii reamintesc buzoienilor să verifice cu atenţie dacă cei care îi contactează au într-adevăr calitatea sub care se recomandă. Un simplu apel telefonic efectuat înainte de a da curs indicaţiilor necunoscuţilor care îi sună, îi poate salva de la o pagubă deosebit de importantă.

Poliţiştii au reuşit să-i identifice pe unii dintre autorii acestor înşelăciuni prin telefon. Unii dintre ei sunt deja în penitenciare, închişi pentru diverse infracţiuni. După gratii, indivizii au pus la punct această afacere necurată, şi cu legături în afara închisorii, reuşesc de multe ori să înşele persoane naive care le trimit bani în conturi, fără a verifica dacă faptele semnalate sunt şi reale.

   Recent, un bătrân din Paşcani a murit după ce a fost sunat de un necunoscut care l-a anunţat că nepotul său a avut un accident rutier. Persoana de la celălalt capăt al firului a încercat să -l convingă pe bărbat să trimită bani într un cont pentru ca ruda sa să poată beneficia de îngrijiri medicale. Din cauza şocului extrem de puternic, bărbatul a făcut infarct şi a murit.    

C.D.        

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.