Primăria Buzău este , începând de miercuri, prima instituție publică din România care are un interpret propriu în limbaj mimico gestual, deși legea prevede, încă din anul 2006, ca fiecare instituție publică să aibă o persoană desemnată pentru comunicarea cu surzii. Cea care se va ocupa de relații cu persoanele cu deficiențe de auz și vorbire se numește Larisa Dinu și lucrează în cadrul Serviciului de Relații cu Publicul al Primăriei Buzău.
Larisa Dinu a absolvit cursul de comunicare cu persoanele cu deficiențe de auz al asociaţiei ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” la care au participat funcționari din mai multe unități publice și va primi, miercuri, diploma care atestă specializarea de INTERPRET ÎN LIMBAJ MIMICO-GESTUAL (STUDII SUPERIOARE).
„Primăria m-a desemnat să merg la acest curs și pentru asta mulțumesc domnului primar pentru că acești tineri și oameni în vârstă mi-au dat o lecție de viață. Nu știam absolut nimic de viața lor, nici măcar că știu să scrie normal, nu știam că au urmat o facultate de oameni normali. Credeam că lumea lor este una închisă și nu știam absolut nimic. A fost o surpriza plăcută și le mulțumesc că i-am cunoscut. Sper să fiu mereu aproape de ei și să îi ajut”, a declarat Larisa Dinu referent relații publice la Primăria Buzău.
Șipentru că a fost prima administrație publică care are un interpret în limbaj mimico gestual, Primăria Buzău își propune să mai formeze un specialist a exista o continuitate în comunicarea cu surzii chiar și pe perioada concediilor sau a zilelor libere.
„Am decis sa trimitem un funcționar public pentru a învăța limbajul mimico-gestual pentru a ieși în întâmpinarea cetățenilor care au probleme de auz astfel încât problemele lor să fie rezolvate cât mai repede. Cel mai probabil vom mai trimite un angajat la acest curs pentru ca în concedii sau zilele libere să avem tot timpul la dispoziție un astfel de funcționar care cunoaște acest limbaj”, a declarat primarul Constantin Boșcodeală.
Iar dacă până acum ,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” era autorizat pentru cursuri de formare a absolvenților de studii superioare, din toamnă va începe o nouă serie a cursului de specializare în limbajul semnelor la care vor putea participa chiar și absolvenții de studii medii ceea ce ar putea duce chiar la crearea unor noi locuri de muncă.
„Legea 448/2006 obligă toate autoritățile să ofere informații pentru persoanele surde. Noi ne-am autorizat pentru acest curs de specializare pentru cei care au absolvit o facultate. Acum urmează să ne autorizăm și pentru persoane cu studii medii pentru a crea locuri de muncă și ne dorim să implicăm persoane hipoacuzice sau chiar copiii care provin din familii de surzi care învață limbajul de la părinți iar la absolvirea liceului sunt cei mai buni interpreți”, a declarat Ionica Tarău, coordonatorul cursului.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.