Primarii buzoieni, instruiți cum să acționeze la primele semne ale Pestei Porcine Africane

0
349

 

Primarii din întreg județul au fost convocați, miercuri, la sediul Consiliului Județean acolo unde reprezentanții Prefecturii, ai Consiliului Județean și ai Direcției Sanitar Veterinare i-au instruit despre cum trebuie să acționeze la apariția primelor semne de Pestă Porcină Africană.

„Din nefericire este o situație mai mult decât gravă care afectează atât investitorii care dețin ferme de porci cât și toată populația României pe de o parte că nu se poate asigura din surse proprii carnea de porc iar pe de altă parte sunt afectate și exporturile. Sperăm ca la nivel de județ Buzău să evităm aceste lucruri dar, deși sunt o fire optimistă, va fi destul de greu pentru că este un virus necontrolabil. Sper să ne ocolească deși este foarte aproape de noi. As ruga primarii ca în limita posibilităților să aducă la cunoștința oamenilor care, fiind perioada concediilor se deplasează spre mare sau deltă, locuri unde virusul este prezent, să fie anunțați că virusul se poate aduce fie pe haine fie pe încălțăminte și să fie cu băgare de seamă ” a spus Petre Emanoil Neagu.

Reprezentantul DSVSA, medicul Ciprian Botezatu a prezentat istoria pe scurt a Pestei Porcine Africane în România arătând că boala a evoluat exploziv în sud estul țării aflându-se în prezent atât în județul Ialomița cât și în Brăila aproape de granița cu Rușețu.

Cu toate acestea la Buzău, nu există suspiciuni de boală chiar dacă au existat animale găsite moarte atât în mediul sălbatic cât și în gospodării.

„La nivelul a două județe limitrofe județului Buzău evoluează focare de Pestă Porcină Africană ceea ce a dus la instituirea unor măsuri de profilaxie nespecifică și la nivelul județului Buzău. Au fost organizate niște filtre nepermanente constituite din medic veterinar ți un reprezentant al IPJ dar trebuie ținut cont de faptul că nu este o boală cu profilaxie specifică iar modalitățile de diseminare virală sunt deosebit de variate ți nici o măsură nu ne poate păune la adăpost. Am luat toate măsurile pe care le-am considerat ca să ținem Buzăul departe de această boală. Cadavre de porci au mai fost identificați însă au avut o cauză evidentă a morții dar cu toate acestea s-au prelevat probe fără ca până acum să se confirme prezența virusului”, a spus medicul Ciprian Botezatu de la DSVSA Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.