Revoltă la Liceul Tehnologic Costin Nenițescu după ce Primăria a decis sa mute elevii din actuala locație pentru a face loc celor de la Colegiul Național Mihai Eminescu pe perioada a minim doi ani cât vor dura lucrările de reabilitare a clădirii de pe strada Independenței.

Directorul Liceului Narcisa Gabriela Dașu explică că mutarea elevilor de la Nenițescu are un cu totul alt substrat și echivalează clar cu o desființare a liceului cu o tradiție de 45 de ani. Mai mult în urma mutării la Grupul Școlar de Meserii și Servicii, Nenițescu pierde importante investiții care ar fi trebuit făcute de parteneri externi ai liceului iar cel mai probabil de actuala dotare a școlii se va alege praful. Totodată, de suferit vor avea elevii, părinții dar și personalul auxiliar nedidactic care va rămâne practic pe drumuri. Pe de o parte elevii de la Nenițescu, în mare parte navetiști vor fi nevoiți să renunțe zilnic la câteva ore pentru putea prinde ultimele mijloace de transport către casă și astfel vor rămâne în urmă cu materia în timp ce personalul auxiliar nedidactic va rămâne fără locuri de muncă dat fiind că Grupul Școlar de Meserii și Servicii are propriul personal auxiliar normat la suprafața existentă iar cei de la Nenițescu nu vor mai avea loc și vor trebui să își găsească alte locuri de muncă.

„Am aflat de decizia aceasta fără a fi consultată înainte. Am fost chemată la inspectorat și mi s-a pus în vedere să mă mut cu tot ce înseamnă profesorii, copii și dotare ceea ce este practic imposibil. Elevii acestei școli au optat pentru această școală care se află pe Transilvaniei și nu pe Bazalt. Obligându-i pe elevii navetiști să învețe după amiaza până la ora 19.00 ei vor fi nevoiți să plece de la școala la ora 17.00 pentru a prinde mijloacele de transport. Nu este o decizie corectă nici pentru copii nici pentru personalul școlii. Mulți copii au anunțat că își vor lua transferul ceea ce va duce la depopularea claselor și implicit. De asemenea, tot ce înseamnă îngrijitori, bibliotecari, informaticieni, muncitori sunt normați la suprafețele existente și odată ajunși dincolo își vor pierde locurile de muncă. Totodată noi avem laboratoare mari și foarte bine dotate și nu avem cum să ne mutăm cu ele în altă parte pentru că toată baza materială este făcută la comandă și potrivită pentru aceste săli. Avem videoproiectoare în fiecare sală montate săptămâna trecută. Avem în construcție noi laboratoare și altele pe cale de amenajare” a spus directorul Narcisa Gabriela Dașu.

Practic directorul unității de învățământ de pe strada Transilvaniei atrage atenția că prin mutarea elevilor de la Nenițescu se urmărește închiderea într-un termen scurt a fostului Liceu de Chimie.

„Este practic începutul sfârșitului pentru Nenițescu, e un liceu de tradiție ce funcționează de 45 de ani. Elevii pleacă dispar norme, dispar profesori și practic se va desființa liceul”, a mai spus directorul Liceului Tehnologic Costin Nenițescu.

Pe de altă parte mutarea din actuala locație va aduce pierderi incomensurabile Liceului tehnologic Costin Nenițescu care ave în desfășurare importante proiecte cu parteneri externi care au investit mulți banii in amenajarea de laboratoare și care acum se văd cu banii aruncați pe fereastră datorită deciziei autorităților municipale.

„Nu se știa dar aveam în desfășurare un proiect făcut cu OMV Petrom, un proiect unicat de care nu s-a știut că voiam să fie o surpriză. Proiectul era aproape finalizat și urma să anunțăm că OMV Petrom asigura acestei scoli sponsorizare pentru baza materială și formare de cadre didactice urmând să se facă aici o școală pilot pentru alimentație publică și industrie alimentară. Acest proiect a picat ieri când i-am anunțat că nu vom mai fi aici  și nu vreau să vă spun cum au reacționat. Inspectoratul mi-a spus că nu știa că avem laboratoare în construcție și că asta e nu se mai poate face nimic. Domnul Primar mi-a zis că nu știe ce se va întâmpla cu mobilierul și cu baza materială pentru că nu s-a gândit”, a spus directorul Gabriela Narcisa Dașu.

Totodată directorul Liceului Tehnologic Costin Nenițescu este convins că intenția de desființare a liceului are și un alt substrat.  O plângere la Parchet făcută în urmă cu un trei ani cu privire la mai multe fapte ilegale care s-ar fi petrecut de-a lungul vremii la Liceul Costin Nenițescu și în care ar fi implicate nume grele ar fi practic motivul pentru care se urmărește cu orice chip relocarea liceului de pe strada Transilvaniei cu  tot ce însemnă dotare și arhivă.

„Este vorba despre un dosar de la procuratură cu care am supărat foarte mută lume și de la care nu am primit nici un amănunt și despre care nu am vorbit până acum fiind un dosar în lucru. Au trecut 3 ani și nu s-a întâmplat nimic. Acest dosar conține înființarea unei clase ilegale la acest liceu, lucru confirmat de auditul cerut de parchet, nu este un lucru singular și am mai descoperit și alte clase înființate ilegal. Angajări ilegale pe posturi. În această școală s-au angajat oameni fără concurs, fără respectarea legilor în vigoare și auditul inspectoratului a scos la iveală că s-au plătit peste 600 de milioane de lei în instanță pe care m-au pus să le recuperez.  În plus au existat și angajări fictive de persoane la fel ca în cazul unei persoane celebre pe care nu vreau să o nominalizez. Sunt oameni care au încasat bani de la această școală fără a presta o oră în școală cum la fel există elevi care au absolvit această școală fără a avea numărul suficient de clase. Sunt oameni care au intrat în bacalaureat, au luat bacalaureatul, unii au și diplomă de facultate dar ei nu au numărul suficient de clase de liceu absolvite” a declarat directorul Gabriela Narcisa Dașu.

Și elevii Liceului Tehnologic Costin Nenițescu privesc cu scepticism mutarea într-o nouă locație mai ales că în această vară s-au construit noile laboratoare unde se putea face practica atât de necesară dobândirii unei meserii.

„Este o problemă dureroasă pentru noi elevii pentru că am investit sentimente în acest liceu. Am primit finanțare pentru finalizarea unor laboratoare unde să ne facem practica și acum suntem puși în situația de a nu mai putea utiliza aceste dotări. Mi-aș fi dorit și eu să beneficiez de această dotare și să pot învăța meserie. Cu toții suntem foarte dezamăgiți pentru că ne doream să înceapă un an frumos și să nu mai fim nevoiți să mergem în alte instituții unde nu întotdeauna se ocupă de noi așa cum trebuie. Noi ne-am dorit să învățăm aici și nu în altă parte. De asemenea suntem mai mult de 80 la sută navetiști și o sa fim nevoiți să renunțăm la ultimele ore. Domnul primar nu s-a gândit deloc la noi ci doar la ce a avut dânsul în plan”, a spus Ramona Stuparu președintele Consiliului elevilor din Liceul Tehnologic Costin Nenițescu.

Autoritățile municipale au anunțat marți că în curând Colegiul Național ”Mihai Eminescu”  va intra în reabilitare, urmând ca întreg colectivul de elevi, profesori și toată dotarea să meargă la Liceul Tehnologic ”Costin Nenițescu”. La rândul lor, elevii care au învățat până acum la Nenițescu vor fi relocați la Liceul Tehnologic ”Meserii și Servicii”. Clădirea Colegiului Național Mihai Eminescu, este monument istoric și va fi reabilitată complet grație unui proiect proiectului prin Programul Național de Dezvoltare Locală de peste 5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.