Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, nu este deloc mulțumit de întorsătura pe care au luat-o lucrurile în cazul neînțelegerilor cu artistul Benone Sinulescu. Mai mult, edilul șef este dispus să stingă conflictul și să plătească taxa de 500 de lei lunar stabilită de Uniunea Compozitorilor însă nu este convins că acest lucru este perfect legal.
„Nu am cercetat personal această problemă dar nu sunt absolut convins că melodia este creația lui Benone Sinulescu. De altfel, nu îmi place deloc această stare conflictuală și nu înțeleg de ce s-a ajuns aici. Dacă se va stabili că decizia Uniunii Compozitorilor este una corectă și melodia aparține lui Benone Sinulescu, vom plăti taxa de 500 de lei lunar care nu este o sumă extraordinar de mare”, a declarat primarul Constantin Boșcodeală.
Juriștii din Palatul Comunal lucrează însă pentru a strânge dovezi clare şi pentru a se stabili dacă melodia aparține artistului de origine buzoiană  sau este o creație populară preluată de Benone Sinulescu de mai mulți ani.
Constantin Boșcodeală recunoaște însă că nu a luat nici un moment în calcul schimbarea melodiei deși există un precedent. La Constanța, colegul său de partid, Radu Mazăre, a fost nevoit să schimbe cântecul orologiului din stațiunea Mamaia ca să nu mai plătească drepturi de autor.
„Există un precedent la Mamaia însă acolo lucrurile erau clare și ca să nu plătească drepturi de autor, Radu Mazăre a schimbat vechea melodie cu Corul Vânătorilor. Noi nu credem însă că ar exista o altă melodie mai potrivită decât „Cât e Buzăul de mare” pentru orologiul din centrul orașului”, crede primarul Constantin Boșcodeală.
Cu toate acestea, șeful din Palatul Comunal vrea să fie convins că taxa impusă de Uniunea Compozitorilor este îndreptățită. Ceea ce îl deranjează însă este că Benone Sinulescu și-a spus păsul în presă, înainte de a se adresa Primăriei Buzău.
„Nu prea înțeleg supărarea lui Benone Sinulescu dar nici nu vreau să intru în detalii. Ceea ce m-a deranjat a fost că acea scrisoare care era la mine în mapă, sigilată, a ajuns inițial în presă”, a precizat Constantin Boșcodeală.

Benone Sinulescu s-a supărat pe mai marii din Palatul Comunal după ce Primăria a refuzat să plătească o taxă de de 500 de lei pe lună pentru utilizarea melodiei “Cât e Buzăul de mare”. Acordurile melodiei răsună din orologiul Primăriei la fiecare ceas fix încă din anul 1993, dar abia în acest an Uniunea Compozitorilor a cerut plata drepturilor de autor care, în final ar trebui să ajungă la artişti.
La rândul său, Benone Sînulescu a declarat că ar stinge litigiul dacă Primăria ar da acești bani Liceului pentru Deficienţi de Vedere însă acest lucru nu are nicio bază legală.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Hai că asta e culmea! Păi cam ce taxă ia Uniunea Compozitorilor la nunţi?? Cununii?? Botezuri???Pune domle altă melodie(de exemplu marşul dorobanţilor de la 1877) dacă moş Benone are pretenţii, dar sigur el nu este compozitor!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.