Primarul Constantin Toma și directorul Direcției Silvice Buzău răspund acuzațiilor privind tăierile de arbori din Crâng

0

Primarul Constantin Toma și directorul Direcției Silvice Buzău, Cornel Pitiș au susținut, joi, o conferință de presă comună în Parcul Crâng pentru a răspunde acuzațiilor lansate în spațiul public conform cărora pădurea crâng este defrișată de municipalitate.

Directorul Direcției Silvice a precizat că la acest moment Primăria Buzău nu desfășoară nici o acțiune în Crâng dat fiind că nu a fost făcută predarea pădurii care se află în continuare în administrația statului.

„Pădurea este în proprietatea Romsilva trebuie îndeplinite o serie de proceduri care trebuie făcute de Primăria Buzău iar abia apoi Primăria va deveni proprietar. Primăria la această dată nu are nici o activitate în Crâng”, a precizat Cornel Pitiș, directorul Direcției Silvice Buzău.

De cealaltă parte primarul Constantin Toma acuză adversarii politici că se folosesc de problema apărută în Crâng prin care ulmii sunt atacați de o ciupercă care nu are leac pentru a câștiga capital electoral.

„ S-a creat în ultimul timp un val pe care îl consider nemeritat. Nu Toma taie pădurea așa cum susține Adrian Mocanu pentru a câștiga capital electoral pentru că nici măcar nu am preluat-o. Noi vom prinde o sumă în bugetul pe 2019 si cu siguranță se va face ridicarea în plan și măsurarea după care se va trece la etapele următoarea respectiv predarea-primirea. Ne încadrăm în termenul stabilit de lege pentru că în doi ani de zile trebuie să facem proiectarea și in alți cinci să transformăm pădurea în parc”, a declarat Constantin Toma.

În ceea ce privește tăierile de arbori din Crâng, Cornel Pitiș a declarat că se taie doar ulmii afectați de o boală care este prezentă în mai multe localități din întreaga țară iar că tăierile de la Buzău reprezintă doar doi la mie din cantitatea care se taie la nivel național.

„În ceea ce privește tăierile acestea au loc pentru că ulmul se usucă fiind atacat de o ciupercă. Din 2016 s-au inventariat și extras aproximativ 1200 de metri cubi de ulm din Crâng ceea ce reprezintă doar o mică parte din ceea ce s-a extras din toată țara pentru că această boală afectează ulmii din întreaga țară. Nu este pentru prima dată când se taie ulmul din cauza acestei ciuperci. S-a mai tăiat și în 1968 și în 1977 si acum se taie din 2016 din această cauză. Aceasta este sigura metodă de combatere a acestei ciuperci iar în Pădurea Crâng ulmul este prezent în proporție de 20-45 la sută în funcție de parcele”, a declarat directorul Direcției Silvice Buzău, Cornel Pitiș.

De cealaltă parte, deputatul Adrian Mocanu și senatorul Dorin Bădulescu au înaintat, joi, o scrisoare prefectului județului Buzău prin care îi cer acestuia să verifice situația tăierilor de arbori din Crâng, scrisoare al cărei conținut îl prezentăm mai jos:

Stimata Doamna Prefect,

 

Va expunem spre solutionare o situatie de importanta publica, o situatie grava, care este de competenta reprezentantului Guvernului in teritoriu.

Inca din luna ianuarie a anului 2019, in mediul online au aparut stiri, postari, imagini, filme tulburatoare legate de taierea masiva a fondului silvic din Padurea Crang. Am preluat intrebarile si doleantele indreptatite ale populatiei si am adus la cunostinta publica reactia noastra referitoare la ceea ce se petrece in Crang. Intentia noastra nu a fost sa politizam subiectul, ci sa primim informatii reale despre situatie. Nu a fost cazul pana acum. Dimpotriva, explicatiile neverosimile ale autoritatilor, modul in care se contrazic in propriile afirmatii, sunt suficiente motive pentru a considera ca ne aflam in fata unui caz cu posibile implicatii ilegale.

In urma semnalelor publice trase de noi, peste 100.000 de buzoieni au avut acces la relatarile despre situatia din Crang, iar foarte multi dintre acestia au reactionat public dur impotriva activitatilor de taiere coordonate de Directia Silvica Buzau.  Buzoienii reclamau ca, incepand din aceasta iarna, de dimineata pana seara, se aud drujbele in Padurea Crang. De asemenea, pe Facebook si in anumite publicatii locale au aparut numeroase fotografii (cateva atasate acestui document) si filmulete, in care apareau multe depozite de lemne taiate in Padurea Crang, precum si masini de transport al acestora. Copacii nu pareau atinsi de vreo boala.

Dorim sa va aducem la cunostinta ingrijorarea noastra cu privire la adevaratele cauze ale taierilor din Padurea Crang. Reactiile autoritatilor au fost de natura sa starneasca suspiciuni.  Astfel, primarul municipiului Buzau, Constantin Toma, beneficiarul institutional al Legii  220/2018, cu privire la trecerea Padurii Crang in proprietatea publica a municipalitatii buzoiene, a demarat o campanie media de proportii, in scopul de a face din preluarea Padurii Crang un scop major al administratiei, dupa care a sustinut ideea ca va transforma aceasta padure intr-un parc imens (declaratie publica a primarului: https://adevarul.ro/locale/buzau/padurea-crang-intra-proprietatea-primariei-buzau-orasul-mai-mare-parc-romania-1_5b5eecbedf52022f75ca82f5/index.html). A doua idee pare, in sine, ilegala, avand in vedere restrictiile impuse de legislatia nationala cu privire la exploatarea fondului silvic.

Directia Silvica Buzau si Ocolul Silvic Buzau, prin reprezentantii sai, au oferit opiniei publice argumente insuficiente, de natura sa mareasca gradul de neincredere publica fata de adevarul situatiei din Crang. Cornel Pitis, directorul Directiei Silvice Buzau, a explicat ca taierea ulmilor din Crang este cauzata de ciuperca Ophiostma novo-ulmi (vezi https://www.buzoienii.ro/superspecializare-mocanu-jr-stie-cum-e-si-cu-bolile-copacilor-din-crang/).   Ulterior, seful Ocolului Silvic local, Constantin Jeleru, a facut o demonstratie video care, chipurile, ar infirma temerile populatiei (vezi https://www.buzoienii.ro/parcul-crang-orice-buzoian-poate-vedea-cu-ochii-lui-copacii-bolnavi-ramasi-fara-coaja-foto-video/). Problema este insa ca inginerul silvic facea demonstratia pe un ulm din Parcul Crang, nu din Padurea Crang, acolo unde au fost semnalate taierile din fondul silvic. In alt articol, din aceeasi publicatie, acelasi functionar, probabil scos in fata pentru a masca lipsa de argumente si tacerea suspecta a autoritatilor in fata vocilor din ce in ce mai numeroase ale cetatenilor nemultumiti, a incercat sa acrediteze ideea ca gramezile de lemne depozitate in Crang si fotografiate de cetateni erau aduse din alte zone ale judetului si depozitate in Crang spre a fi vandute buzoienilor (vezi www.buzoienii.ro/acesti-copaci-sunt-in-crang-dar-nu-sunt-din-crang/). Publicatia www.buzoienii.ro, care a actionat in acest caz ca voce secunda a primarului Buzaului, l-a citat initial pe seful Ocolului Silvic Buzau afirmand ca lemnele depozitate in Crang sunt din Gura Teghii si Cislau, dupa care, in urma unor comentarii in care cititorii puneau la indoiala informatia, pe buna dreptate, autorul materialului a inlocuit Gura Teghii si Cislau cu… Monteoru! (a se vedea comentariile printate in anexe). In toata valva mediatica lansata de acest subiect, de maxima importanta atat pentru populatie, cat si pentru noi, ca reprezentanti ai alegatorilor in Parlamentul Romaniei, s-a mai lansat o informatie importanta, dar fara a se prezenta dovezi in acest sens: informatia potrivit careia, de curand, a fost derulata o actiune de control de catre Garda Forestiera Focsani, care ar fi gasit in regula modul in care isi desfasoara activitatea Directia Silvica. Consideram ca este obligatoriu ca cetatenii judetului Buzau sa primeasca informatii veridice in acest sens, nu doar vorbe fara acoperire.

Dupa aparitia dezbaterii publice referitoare la taierile recente, domnul primar Toma a sustinut sus si tare ca Primaria nu a taiat si nu va taia copaci din Crang. Din punctul nostru de vedere, prima parte a afirmatiei sale este adevarata, cel putin pana in ziua de astazi. Problema este ca nimeni nu l-a acuzat pe primarul Toma ca taie copaci in Crang. Nici nu ar putea sa o faca in acest moment. Directia Silvica o face, in ritm alert, pana la predarea, cat mai golita de fondul silvic, a Padurii Crang catre Primaria Buzau.

Va solicitam ca, in calitatea dumneavoastra de inalt reprezentant al Guvernului Romaniei in judetul Buzau, sa dispuneti o verificare de catre o comisie mixta, care sa cuprinda si specialisti silvicultori independenti, a situatiei juridico-administrativa a modului in care au actionat institutiile responsabile in Padurea Crang in ultimele luni. Consideram ca actiunea de verificare trebuie sa aiba, printre alte scopuri specifice stabilite de dumneavoastra, in calitate de sef al Institutiei Prefectului, urmatoarele:

  • baza legala a taierilor din ultimele luni
  • verificarea resturilor de tulpini ramase dupa taieri, pentru a constata daca copacii taiati au fost bolnavi sau nu
  • verificarea afirmatiei autoritatilor silvice locale potrivit careia in Crang au fost taiati exclusiv ulmi
  • documentele care stau la baza actiunii de predare a Padurii Crang catre Primaria Municipiului Buzau
  • cantitatea de lemn taiat de la inceputul campaniei pana in prezent
  • documentele fiscale de valorificare a copacilor taiati
  • legalitatea actiunii de valorificare a lemnului
  • cantitatea de lemn ramasa dupa valorificare.

Dorim sa ne puneti la dispozitie concluziile verificarii si masurile luate in aceasta speta, in cazul in care veti da curs solicitarii publice firesti de a verifica situatia. Consideram ca rezultatele verificarii ar trebui sa fie facute publice. Asa cum afirmam la inceputul acestei informari, scopul demersul nostru nu este unul de factura politica, ci vizeaza un singur lucru foarte important: integritatea Padurii Crang. Nu avem voie sa  inchidem ochii in fata unor aspecte care ridica mari suspiciuni de incalcare a legii.

Avem increderea ca veti da curs legal acestui demers.

 

Cu sincera pretuire,

 

ADRIAN MOCANU                                                    DORIN-VALERIU BADULESCU 

 Deputat                                                                                       Senator

 

 

DOAMNEI ADRIANA CARMEN ICHIM, PREFECTUL JUDETULUI BUZAU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.