lungu

Încă un ales local ridicat de oamenii legii. După ce sâmbătă, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a fost reținut și apoi arestat preventiv pentru luare de mită, acum a venit rândul altui ales local să dea explicații în fața anchetatorilor. Potrivit unor surse judiciare, primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, a fost săltat de procurori din Ploiești și reținut, acuzațiile care i se pun în cârcă lui Lungu fiind, se pare, acelea de conflict de interese şi abuz în serviciu.
Nu este exclus ca alesul local să fie arestat având în vedere că urmează a fi prezentat judecătorilor de la Judecătoria Ploieşti cu propunere de arestare preventivă.

Florentin Lungu are vechi probleme cu Agenția Națională de Integritate. La începutul acestui an, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti l-au trimis în judecată pe primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese. Cercetările au fost demarate de procurori după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă C.A. Ploiești la finele lunii octombrie după ce a constatat existența conflictului de interese.

Astfel, conform comunicatului biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ”procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FLORENTIN LUNGU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese (2 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
I. Inculpatul Lungu Florentin, în calitate de primar al orașului Nehoiu, a dispus plata prioritară a sumei de 273.735 lei către S.C. „P.” S.R.L., societate al cărei asociat unic era și este, în baza unui contract de achiziție publică de lucrări încheiat cu Primăria Orașului Nehoiu în anul 2008, constând în efectuarea de lucrări de reparații la Policlinica orăşenească. Trebuie menţionat faptul că, până la data de 03.07.2012, de când a început să exercite funcţia de primar, inculpatul deţinea calitatea de administrator al societăţii comerciale.
Conform probatoriului administrat în cauză a rezultat că plata către executantul lucrărilor s-a realizat în 5 tranşe prin 3 compensări, o plată din fonduri proprii, iar ultima tranşă printr-o convenţie de împrumut de la Ministerul Finanţelor Publice, asumat de Primăria Nehoiu, act semnat de inculpat, în calitate de primar.
Actele de urmărire penală au mai stabilit faptul că inculpatul Lungu Florentin, deşi avea calitatea de asociat unic al S.C. „P.” S.R.L., aflându-se în conflict de interese, a semnat personal în calitate de primar al oraşului Nehoiu, acordurile încheiate pentru stingerea obligaţiilor de plată ale S.C. „P.” S.R.L. la bugetul de stat, acorduri înregistrate la primărie şi semnate de către administratorul societăţii.
Împrumutul solicitat Ministerului Finanţelor Publice, pentru a fi aprobat de către Consiliul Local al Oraşului Nehoiu, a fost iniţiat chiar de către inculpat, deşi factura emisă nu reprezenta o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, neputând fi astfel considerată plată restantă, respectiv arierat. Această situaţie era cunoscută de către inculpat, întrucât, printr-o sentinţă comercială se stabilise în mod irevocabil că S.C. „P.” S.R.L., în calitate de creditor, nu a confirmat finalizarea lucrărilor contractate, factura fiind emisă cu nerespectarea prevederilor contractuale, neîndeplinind, condiţiile pentru punerea în plată.
Referatul iniţiat de către inculpat şi supus aprobării Consiliului Local al Oraşului Nehoiu a fost aprobat prin Hotărârea din 18.02.2013 în conţinutul căreia era menţionată calitatea de iniţiator a inculpatului.
În cuprinsul referatului de aprobare s-a înscris şi suma rămasă de achitat către S.C. „P” S.R.L. în valoare de 192.505 lei, împrejurare care conduce către concluzia că inculpatul a urmărit şi obţinut prin această decizie un beneficiu pentru societatea la care era asociat unic.
Modul în care a acţionat inculpatul se circumscrie noţiunii de participare la luarea unei decizii în sensul că, în calitate de primar, a iniţiat referatul sus-menţionat, acesta fiind esenţial în formarea deciziei luată de către Consiliul local.
II. La data de 30.10.2012, inculpatul Lungu Florentin, în calitate de primar al oraşului Nehoiu, a semnat personal un contract încheiat între Primăria Orașului Nehoiu și o societate comercială reprezentată de B.E.I., în calitate de administrator, având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea unei lucrări de reabilitare a Policlinicii orășenești, în valoare totală de 72.550 lei.
Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit că administratora firmei figura și ca angajat, încă din anul 2010, la societatea comercială la care inculpatul era asociat unic. Prin atribuirea contractului sus-menționat, inculpatul a creat astfel un folos material pentru B.E.I., persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Ploieşti”

Revenim cu detalii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.