Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere este pe cale să înceapă la Buzău, dar cu o întârziere considerabilă, timp în care virusurile şi-au făcut de cap şi i-au pus la pat pe mulţi dintre buzoienii sensibili. Abia mâine, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite în judeţ prima tranşă de vaccin angripal. Este vorba despre 5500 de doze dintr-un total de 30 de mii solicitate de autorităţile judeţene. Cum sunt foarte puţine doze, autorităţile medicale nici nu ştiu cui să le repartizeze mai întâi.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, medicul Venera Acsinte, cele 5500 de vaccinuri vor fi distribuite de către Ministerul Sănătăţii pe 14 noiembrie, urmând ca medicii epidemiologi să stabilească cu ce categorie de persoane cu risc de îmbolnăvire să înceapă campania de imunizare din acest an, al cărui start a fost oricum mult întârziat.
Statul trebuie să asigure vaccin antigripal gratuit pentru imunizarea cadrelor medicale din spitale, pentru bătrânii şi copiii instituţionalizaţi, pentru bolnavii cu afecţiuni cronice în cazul cărora virusul gripal, odată contactat, poate produce efecte dezastruase asupra stării generale de sănătate.
„Sunt cinci categorii de persoane care beneficiază de vaccinare gratuită: bolnavii cronici, persoanele care lucrează în instituţiile de ocrotire socială inclusiv rezidenţii, gravidele în numar de 520, 4400 cadre sanitare şi persoanele vârstnice care sunt cele mai numeroase, 17.770” a explicat directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.
Cei care nu mai au răbdare pentru ca vaccinul gratuit de la stat să ajungă în teritoriu îşi pot cumpăra serul care îi ţine departe de gripă de la farmacii dar vor trebui să suporte din propriul buzunar costul tratamentului.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.