Problema apei furnizate de operatorul regional buzoienilor din județ a fost dezbătută pe larg, marți, în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”.
Discuțiile aprinse s-au purtat pe baza unui punct aflat pe ordinea de zi a ședinței prin care urma să se aprobe perceperea unui tarif redus pentru apa neconformă livrată populației în unitățile administrative teritoriale care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”. Totodată, pentru același punct aflat pe ordinea de zi primarul Constantin Toma a transmis o informare membrilor ADI Buzău 2008 prin care li se aduce la cunoștință despre situația unor UAT-uri care de ani de zile ar fi beneficiat de apă neconformă solicitând totodată Consiliului de Administrație al Companiei de Apă revocarea directorului general Ionel Tescaru.
Încă de la debutul ședinței președintele ADI „Buzău 2008” a solicitat răspicat conducerii Companiei de Apă să precizeze dacă există localități în care apa livrată la robinete a pus în pericol viața consumatorilor spunând ca va solicita autorităților competente să verifice cu mare atenție aceste afirmații lansate în piață de primarul municipiului și solicitând totodată sistarea serviciului dacă acesta pune în pericol viața consumatorilor.
La rândul său directorul Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru a infirmat acuzele aduse explicând că pentru unele UAT-urile operate de C.A.B. au existat și există anumite depășiri ale limitelor de amoniu, clor, fier sau bor însă pentru toate aceste cazuri au existat derogări date de Direcția de Sănătate Publică având în vedere că depășirile înregistrate în urma analizelor nu erau în măsură de a pune în pericol viața consumatorilor.
Totodată, Tescaru a explicat că având în vedere faptul că de la 1 ianuarie 2019 D.S.P. nu va mai putea da astfel de derogări, Compania de Apă va factura o cantitate de apă mai mica cu 30% decât cea consumată în mod real dat fiind că legea nu permite o scădere a prețului unic pe metru cub de apă dar oferă posibilitatea facturării unui consum mai mic.
Și primarii unităților administrativ teritoriale membre ADI aflați la ședință au explicat situațiile cu care se confruntă punctual în localitățile pe care le conduc.
Astfel, primarul comunei Amaru, Constantin Croitoru a explicat că în comuna sa Compania de Apă nu a reușit să aducă apa la parametri necesari pentru a putea fi consumată și ca atare aceasta nu este livrată populației. Totodată, acesta a solicitat Companiei de Apă să precizeze când crede că și la Amaru se va putea livra apă potabilă la robinete, reușind să smulgă de la directorul CAB Ionel Tescaru promisiunea că investițiile pentru acest deziderat vor începe în anul 2019.
De cealaltă parte, alți reprezentanți de UAT-uri cum ar fi Padina, Movila Banului, Puiești, Florica sau Cozieni au apreciat ca benefică colaborarea cu Compania de Apă atât în ceea ce privește investițiile realizate cât și a calității apei livrate populației.
Discuțiile aprinse purtate, marți, între membrii Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” la-u iritat într-o bună măsură pe președintele Petre Emanoil Neagu care a declarat la final că, cel mai probabil, se va retrage din ADI dat fiind că nu mai este dispus să accepte să fie târât în scandaluri care nu îi aparțin și care nu au legătură cu instituția pe care o conduce.
„Din fericire populația din Buzău nu a fost otrăvită cu apă așa cum s-a dat de înțeles. Cetățenii nu sunt într-un pericol iminent. M-am hotărât să nominalizez pe altcineva în ADI din partea CJ. E o hotărâre pe care sunt pe cale să o iau pentru că m-am săturat să stau tot timpul într-un scandal care nu este al meu și al instituției pe care o reprezint. Noi, prin persoana mea am fost târâți în scandaluri care nu erau ale noastre. Nu are ADI 2008 și nici CJ nici o vină că bugetul companiei a fost votat la jumătatea anului de exemplu. Consiliul Județean are alte probleme nicidecum funcționarea Companiei de Apă. Consiliul de Administrație trebuie să colaboreze cu conducerea Companiei de Apă pentru că ei trebuie să funcționeze împreună. Vreau să se facă un control amănunțit la toți furnizorii de servicii către cetățeni indiferent că e Compania de Apă sau alți furnizori de servicii”, a declarat Petre Emanoil Neagu