vaci lapte
Producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe de lapte şi operatorii care achiziţionează lapte de la producători au la dispoziție două săptămâni pentru a depune declarațiile anuale privind livrările și vânzările directe de lapte pe anul de cotă 2013-2014. Anul de cotă s-a încheiat la 31 martie 2014, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură până la data de 14 mai 2014 fără a se percepe penalizări.
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală conform datelor din Caietul fermierului în funcţie de cota de vânzări directe deţinută.
Astfel, există două tipuri de Caiet al fermierului: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme).
Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.
Producătorii de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite, pana pe data de 21 iulie 2014, împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.
De cealaltă parte, cumpărătorii de lapte trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2013/2014, termenul limită fiind tot 14 mai 2014. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.
Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 % din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Aceasta suma poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 EUR.
De asemenea, cumpărătorul de lapte care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.