Aproape 10% din terenurile arabile aflate pe raza judeţului Buzău sunt necultivate. Este vorba despre mii de hectare de teren care, din diverse motive, sunt invadate acum de ierburi sau mărăcini.
„Cele aproape 2500 de hectare sunt lăsate de izbeliște din diverse motive. Fie sunt improprii pentru a fi cultivate, fie proprietarii nu au fost definiți exact pe locul respectiv dar și din nepăsare”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
Anul trecut a existat o propunere ca proprietarii terenurilor nelucrate să fie amendaţi, pentru a nu se mai ajunge în situația de a avea mari suprafețe de teren necultivate. Totul a rămas însă în faza de discuții și nici în acest an nu vor fi proprietari imeni nu care să fie amendaţi că nu-şi cultivă pământul.
„În momentul de față nu se pot aplica sancțiuni. A fost o inițiativă care nu s-a finalizat și cred totuși că ar fi fost bine să putem aplica sancțiuni celor care refuză să-și muncească terenurile”, a adăugat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Pe lângă terenurile necultivate, și seceta din ultimele luni a contribuit la o diminuare substanțială a producției din acest an. Conform conducerii Direcției Agricole Buzău, pe raza județului sunt afectate de secetă cam 25-30 la sută din culturi iar acest lucru se va resimți cu siguranță în buzunarul consumatorilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.